Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

I dalje vjeruju...

Superliga bi mogla uključivati 80 momčadi

Autor: Hina

09.02.2023. 19:07
Superliga bi mogla uključivati 80 momčadi

Foto: Reuters



Buduća europska Superliga mogla bi uključivati čak 80 momčadi, rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor A22 Sports Managementa, tvrtke koja sponzorira i pomaže u stvaranju otcijepljene nogometne lige.


U priopćenju u kojem se iznose preliminarni rezultati razgovora koje je A22 imao s, kako je rekao, sa 50 europskih klubova i dionika nogometa, tvrtka je rekla da je promjena neophodna.


“Većina njih dijeli procjenu da su sami temelji europskog nogometa ugroženi i da je vrijeme za promjene,” poručili su iz A22.




“Povratne informacije sugeriraju europsku nogometnu ligu koja je otvorena, temeljena isključivo na sportskim zaslugama, više divizija sa 60 do 80 klubova i minimalno 14 zajamčenih europskih utakmica po klubu,” dodaje se.


“Klubovi koji bi sudjelovali trebali bi ostati u potpunosti predani svojim domaćim ligama, kao što su danas,” nastavlja A22.


Projekt Superlige, koji osporavaju UEFA i FIFA, nacionalni savezi, većina klubova i navijači, “napreduje”, smatra i predsjednik Barcelone Joan Laporta, jedan od njezinih branitelja koji na proljeće predviđa povoljnu odluku Europskog suda pravde.


“Superliga napreduje,” uvjeravao je Laporta novinare nakon objave iz A22 Sports Managementa.


“Ono što želimo je da dijalog s UEFA-om ne prekine i da se uskladimo s nacionalnim ligama,” dodao je Laporta.


Real Madrid, Barcelona i Juventus bili su među 12 klubova koji su u travnju 2021. najavili pokretanje Superlige (ESL).


Međutim, projekt je propao u roku od 48 sati nakon negodovanja navijača, vlada i igrača koji su prisilili Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter Milan i Atletico Madrid da se povuku. Tako su ostali samo Real, Barcelona i Juventus.


Predsjednik španjolske La Lige Javier Tebas, žestoki protivnik ESL-a, rekao je da će plan pogodovati samo velikim klubovima.


“Superliga je vuk koji se danas prerušava u baku kako bi pokušao prevariti europski nogomet, ali njegov nos i zubi su jako veliki,” napisao je Tebas na Twitteru.


“Četiri divizije u Europi? Naravno prva za njih, kao u reformi 2019. Vlada klubova? Naravno samo velikih,” dodao je.


Udruženje europskih profesionalnih liga bilo je jednako kritično, rekavši da ih A22 nije niti konzultirao.


“Lige u potpunosti podržavaju trenutni model europskog klupskog nogometa koji se temelji na otvorenoj piramidalnoj strukturi s napredovanjem i ispadanjem iz osnovne u profesionalnu na domaćoj razini,” rekli su.


Udruga europskih klubova (ECA) priopćila je kako je “preoblikovana ideja” A22 već “predložena, raspravljena i sveobuhvatno odbačena od svih dionika 2019. godine”.


Udruga nogometnih navijača (FSA) koja predstavlja navijače u Engleskoj i Walesu i suosnivač je europskog ekvivalentnog navijačkog tijela, rekla je da plan ESL-a nije imao podršku navijača s kontinenta.


“Hodajući leš Suprlige se ponovno trza sa samosviješću koja se povezuje sa zombijem,” poručio je izvršni direktor FSA Kevin Miles.