Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sport od malih nogu

Suradnjom HRS-a i EHF-a u realizaciju krenuo projekt "Vrtko - Rukomet u vrtićima"

Autor: Alen Plahinek

14.03.2023. 20:30
Suradnjom HRS-a i EHF-a u realizaciju krenuo projekt

Foto: Osobna arhiva



Hrvatski rukometni savez, u suradnji s Europskom rukometnom federacijom početkom siječnja započeo je s realizacijom vrlo vrijednog projekta za najmlađe, Vrtko – Rukomet u vrtićima. Nakon nepuna dva mjeseca od pokretanja akcije u sedam vrtića diljem Lijepe naše, »Rukomet u vrtićima« okupio je već 317 djece, a s njima radi 12 licenciranih trenera. Ono što je poražavajuće je da u Zadarskoj županiji nije baš bilo zainteresiranih, iako HRS za ovaj projekt u vrtićima daje besplatno svu opremu i financira trenere. Porazgovarali smo sa Zvonimirom Petrovićem, višim rukometnim trenerom iz Biograda, koji nam je objasnio kakav je plan realizacije ovog projekta.


– S obzirom na to da su djeca u vrtićkoj dobi još premala za igranje rukometa, planirana su natjecanja na poligonima na razumljiv, zanimljiv i primjeren način se prezentiraju osnove rukometnog kretanja. Za pohvalu je i planiranje igranja mini-rukometa u osnovnim školama za dječake i djevojčice, od prvog do četvrtog razreda te u suradnji s HŠSS, koji će financirati i podržavati sustav natjecanja te se planira završnica škola po županijama u 2024., a potom i državna završnica. Sve u svemu, napokon su se pokrenule sve institucije i treba iskoristiti ovaj izuzetan pomak na bolje, za boljitak naše djece i zdravije nacije – kaže Petrović.


Šira uloga


Ova inicijativa HRS-a i EHF-a od iznimne je važnosti za razvoj djece koja su danas sve više pred raznim ekranima, a sve manje se bave nekim sportom.




– Nakon godina ponavljanja, napokon su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatski olimpijski odbor shvatili da se mora više ulagati u sport i rad s mladima. Neposluh nas je doveo do poražavajućeg podatka da nam je oko 80% djece i adolescenata negativno aktivno. Osim toga, stručne analize su ukazale da su djeca u Hrvatskoj nezainteresirana za bavljenje sportom te da smo po pretilosti među vodećim u Europi, točnije sedmi najdeblji u Europi – rekao je Petrović dodajući kako problem nije samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj jadranskoj regiji, gdje je čak 36 posto djece pretilo ili ima prekomjernu tjelesnu masu. Sportskim aktivnostima djeca se uče o organizaciji, izvršavanju obaveza, odgovornosti, poštovanju i samokontroli te nadopunjuju učenju svih životnih navika.


– Djeca u Hrvatskoj imaju slabiju aerobnu sposobnost, odnosno opću izdržljivost za čak 22 posto u odnosu na svoje vršnjake iz 90 godina. Osim pretilosti pokazalo se da čak trećina djece od 11 godina pije energetska pića, te je veliki udio pušenja kod djece. Moramo shvatiti da generalno djeca više neće u tolikoj mjeri kao prije odlaziti van i pješačiti, nego će radije ostati kod kuće pred ekranima – objašnjava Petrović.


Akcijski plan


Petrović se osvrnuo i na akcijski plan Vlade za prevenciju debljine.


– Po analizama i studijima pokazalo se da djeca uče najviše između sedme i devete godine života, stoga je ovo za svaku pohvalu. Neuroznanost govori da se mozak intenzivno razvija do sedme godine, a trčanje, skakanje, okretanje su jako važni elementi njegovog razvoj. Kineziolozi poručuju da nemaju nikakvih primjedbi prema nastavnicama i nastavnicima razredne nastave, ali smatraju da imaju bolje znanje kako provesti tjelesni koji bi bio korisniji za djecu. Akcijski plan je učinkovit, ali na ovome se ne smije stati – zaključuje Petrović.


Na kraju spomenimo kako se do srpnja novi vrtići mogu prijaviti za sudjelovanje u ovom projektu u sljedećoj školskoj godini te da će se tako dalje proširiti po cijeloj Hrvatskoj.