Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

OI 2024

Sva borilišta bit će povezana biciklističkim stazama

Autor: Hina

14.02.2023. 19:24
Sva borilišta bit će povezana biciklističkim stazama

Foto: Reuters



Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. povezat će biciklističkom stazom sva olimpijska borilišta u gradu i okolici, tvrdi AFP.


Prije početka igara bit će izgrađeno gotovo 60 kilometara novih biciklističkih staza, a biciklistička mreža koja će povezivati ​​mjesta bit će dijelom potpuno nova.
Za sada je u glavnom gradu Francuske završeno ili skoro završeno oko 30 kilometara olimpijske rute. Druga polovica morat će se izgraditi iznova.
Olimpijska biciklistička staza prolazit će u blizini ili pokraj olimpijskih borilišta te će također dobiti posebne oznake ili piktograme koji će naravno također biti povezani s olimpijskim simbolima. U Parizu će se izgraditi dodatnih 25 kilometara biciklističkih staza čak i tamo gdje neće biti olimpijskih natjecanja, jer su organizatori svjesni da će takvo nasljeđe ekološki prihvatljivog prometa ostati u gradu i nakon završetka Igara.
Ujedno će povećati i broj bicikala u sustavu najma, kojih će sada biti 15.000, a pripremit će i 10.000 privremenih parkirališnih mjesta za bicikle u blizini olimpijskih borilišta.
Lani je za te namjene iz olimpijskog proračuna utrošeno 44.5 milijuna eura, ove godine za biciklizam je planirano još 65 milijuna eura.
Pariz trenutno ima 440 kilometara biciklističkih staza.