Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SP u biatlonu

Šveđanka Hanna Oeberg drugi put u karijeri osvojila naslov svjetske prvakinje na 15 kilometara

Autor: Hina

15.02.2023. 16:18
Šveđanka Hanna Oeberg drugi put u karijeri osvojila naslov svjetske prvakinje na 15 kilometara

Foto: Hanna Oeberg/Foto REUTERS

Za 27-godišnju Šveđanku to je peto pojedinačno odličje na svjetskim prvenstvima, a drugo zlato, nakon što je u istoj disciplini bila najbolja i 2019. na domaćem terenu u Oestersundu



OBERHOF Švedska biatlonka Hanna Oeberg po drugi put u karijeri osvojila je naslov svjetske prvakinje u individualnoj utrci na 15 kilometara, koja je u srijedu održana na Svjetskom prvenstvu u njemačkom Oberhofu.


Za 27-godišnju Šveđanku to je peto pojedinačno odličje na svjetskim prvenstvima, a drugo zlato, nakon što je u istoj disciplini bila najbolja i 2019. na domaćem terenu u Oestersundu.


Hanna Oeberg je za svladavanje dionice od 15 kilometara trebala 43 minute i 36.1 sekundi, a na četiri gađanja je imala jedan promašaj, i to na prvoj meti, nakon čega je nanizala 19 pogodaka.




Za dvostruko švedsko slavlje pobrinula se 28-godišnja Linn Persson koja je pogodila svih 20 meta, ali je za sunarodnjakinjom zaostala u trkačkom dijelu pa je njeno ukupno vrijeme bilo lošije za 10.3 sekundi od onog koje je imala nova svjetska prvakinja.


Talijanka Lisa Vittozzi je osvojila brončano odličje, ali je na zadnjem metku izgubila zlato. Naime, do tada je imala 19 pogodaka, a posljednji promašaj joj je donio dodatak od jedne minute na ukupno vrijeme. Kako je za pobjednicom zaostala 28 sekundu, jasno je da bi talijanska biatlonka ostvarila uvjerljivu pobjedu da je pogodila svih 20 meta.


Bez pogreške na gađanju je bila i njezina sunarodnjakinja Samuela Comola, ali je zbog sporijeg trkačkog nastupa za Oeberg zaostala za 48.5 sekundi i tako ostala bez odličja, na nezahvalnom četvrtom mjestu.


U ovoj je utrci nastupila i najbolja hrvatska biatlonka Anika Kožica koja je na prva dva gađanja imala tri promašaja, ali je na preostala dva promašila još šest puta i s ukupno devet promašaja završila pri dnu redoslijeda, na 86. mjestu među 90 natjecateljica, sa 13 minuta i 18.1 sekundi zaostatka za pobjednicom.