Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SP u boksu

Švedska, Kanada, SAD i Irska bojkotiraju SP u boksu zbog sudjelovanja ruskih i bjeloruskih sportaša

Autor: Hina

15.02.2023. 13:04
Švedska, Kanada, SAD i Irska bojkotiraju SP u boksu zbog sudjelovanja ruskih i bjeloruskih sportaša

Foto: Foto REUTERS

Muško i žensko prvenstvo organizira Međunarodna boksačka asocijacija (IBA), čiji je predsjednik Rus Umar Kremljev, a ruska energetska kompanija Gazprom najveći je sponzor IBA-e



LAUSANNE  Boksači iz Švedske i Kanade neće sudjelovati na amaterskom svjetskom boksačkome prvenstvu, pridružujući se bojkotu koji su predvodile Sjedinjene Države i Irska zbog uključivanja ruskih i bjeloruskih sportaša, te problemima s organizatorom.


Muško i žensko prvenstvo organizira Međunarodna boksačka asocijacija (IBA), čiji je predsjednik Rus Umar Kremljev, a ruska energetska kompanija Gazprom najveći je sponzor IBA-e.


To boksačko tijelo dopustilo je boksačima iz Rusije i Bjelorusije da se natječu sa svojim nacionalnim zastavama i himnama, suprotno smjernicama Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) nakon invazije Moskve na Ukrajinu 24. veljače.




Žensko boksačko prvenstvo je u New Delhiju od 15. do 25. ožujka, a muško SP u Taškentu, u Uzbekistanu, u svibnju.


Predsjednik Švedskog boksačkog saveza Per-Axel Sjoholm, osvrćući se na dugogodišnje pritužbe na IBA-u, rekao je u utorak za novinsku agenciju TT da nije bilo “demokracije ili transparentnosti u načinu na koji se ta organizacija vodi”.


“Ne prihvaćamo IBA-ino postupanje”, rekao je. “Godinama smo radili na promjeni, ali bez uspjeha.Tada su oni sami donijeli odluku da dopuste Rusiji i Bjelorusiji natjecanje, štoviše, pod nacionalnom zastavom”.


Predsjednik Kanadskog boksačkog saveza, Ryan O’Shea, rekao je za Canadian Press da se kanadski boksači također neće pridružiti amaterskom svjetskom prvenstvu. “Pridružili smo se tom pokretu. Imamo značajnu zabrinutost oko rizika s kojim se naš sport suočava i njegove budućnosti unutar olimpijske postave”, rekao je O’Shea.


Britansko vladajuće tijelo priopćilo je da britanske boksačice neće sudjelovati na prvenstvu, te razmatraju sudjelovanje u muškom turniru. Sjedinjene Države, Irska i Češka također će izbjegavati oba prvenstva, rekla su njihova upravna tijela.


IBA je upozorila da će provoditi “snažne sankcije protiv onih koji iniciraju i pridruže se bojkotu sudjelovanja”. U prosincu je MOO iznio mogućnost isključenja boksa s Igara u Parizu 2024., optuživši IBA da “nema stvarnog interesa” za sport ili njegove sportaše. Kvalifikacije za Pariz organizira MOO.


IBA je bila u sukobu s organizatorima Olimpijskih igara te joj je oduzeto sudjelovanje u Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Boks nije u početnom programu za Igre u Los Angelesu 2028., čekajući reforme koje zahtijeva MOO nakon pritužbi na probleme upravljanja. IBA kaže da MOO nije prepoznao “značajan napredak” koji je napravio i da je raščišćavao “ukaljano nasljeđe” koje je ostavio bivši predsjednik.


Sjedinjene Države, Irska i Češka također će bojkotirati oba prvenstva, rekla su njihova upravna tijela. IBA je upozorila da će provoditi “snažne sankcije protiv onih koji iniciraju i pridruže se bojkotu sudjelovanja”.


U prosincu je MOO iznio mogućnost isključenja boksa s Igara u Parizu 2024., optuživši IBA da “nema stvarnog interesa” za sport ili njegove sportaše. Kvalifikacije za Pariz organizira MOO.