Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

SP U KATARU

Svi su složni- zašto imamo VAR ako se ne uključuje?!

Autor: Zadarski list

18.12.2022. 10:04
Svi su složni- zašto imamo VAR ako se ne uključuje?!

Foto: Reuters



Hrvatska je, kao što svi znamo, jučer osvojila svoje treće odličje na svjetskim prvenstvima. Rezultatom 2:1, te pogodcima Joška Gvardiola i Mislava Oršića, Hrvatska je porazila Maroko.


Joško Gvardiol postao je središnja tema mnogih medija, kada se govori o našoj reprezentaciji, tijekom cijelog ovog Svjetskog prvenstva. Fenomenalnim igrama kojima je “u džep stavio” mnoge nogometne face, pobudio je velik interes javnosti i mnoga naklapanja o mogućem transferu u neki veliki europski klub.


Osim pogotka i nove odlične predstave, u središtu pozornosti, ovaj se mladi branič Leipziga, našao i zbog ne dosuđenog kaznenog udarca nad njim. Svega 15-ak minuta do kraja, Gvardiol se našao u fenomenalnoj prilici u protivničkom 16-ercu, gdje je evidentno nepropisno zaustavljen. Krivac za to je bio Sofyvan Amrabat, no uspostavit će se da je još veći krivac za nedosuđeni kazneni udarac bio, toliko spominjani, VAR.




Cijeli svijet je vidio očit prekršaj nad Gvardiolom, no VAR se nije uključio, iako je 16-erac područje njegovog djelovanja. Oko ove, nove velike pogreške, koja nasreću nije imala nikakav utjecaj na utakmicu, oglasili su se mnogi nogometni stručnjaci i bivši nogometaši.


Bivši nogometaš, a sada stručni komentator televizije RTS, Rade Bogdanović,  o spornoj je situaciji rekao:


-VAR je fenomenalna stvar ali ljudski faktor uvijek odlučuje o svemu. Zašiljili su protiv Hrvata i stavili suca iz Katara da šilji za njih, nemojmo se folirati. Da su htjeli pravdu, pravog suca bi doveli. Ako ovo nije penal, ja stvarno ne znam što oni sjede u VAR-u?, u studiju je kazao Bogdanović.


BBC-jev komentator Steve Wilson zapitao se ako VAR za ovaj start ne dosuđuje kazneni udarac, da zbog čega onda uopće postoji.


Podsjetimo kako se VAR uključivao u mnogo, u najmanju ruku, čudnih situacija i donosio isto tako čudne odluke. Nažalost, ovo nije novost za sve one koji redovno prate nogomet, jer upitne odluke VAR-a su postalo praktički svakodnevica u svijetu nogometa.