Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Buđenje "calcia"

Talijani bi nakon 15 godina mogli imati čak tri predstavnika u četvrtfinalu Lige prvaka

Autor: Hina

23.02.2023. 13:06
Talijani bi nakon 15 godina mogli imati čak tri predstavnika u četvrtfinalu Lige prvaka

Foto: Igrači Intera slave nakon pobjede nad Portom/Foto REUTERS

U zadnjih devet sezona čak četiri puta se dogodilo da ni jedan talijanski klub ne dogura barem do četvrtfinala



MILANO  Iako je veliki put do tog rezultata talijanski klupski nogomet bi mogao imati tri kluba u četvrtfinalu Lige prvaka, po prvi puta nakon čak 15 godina.


U posljednjem desetljeću talijanski klubovi su definitivno izgubili korak s Europom, pogotovo s klubovima iz Španjolske, Engleske i Njemačke, kada su u pitanju uspjesi u elitnoj Ligi prvaka.


Primjerice, u posljednje dvije sezone ni jedan talijanski klub nije igrao barem u četvrtfinalu Lige prvaka, a ostatku Europe u zadnjem desetljeću tek je donekle parirao Juventus koji je u zadnjih deset sezona pet puta izborio barem četvrtfinale ili bolji rezultat. Osim Juventusa najmanje četvrtfinale su u zadnjih deset sezona ostvarili tek po jednom Roma i Atalanta.




U zadnjih devet sezona čak četiri puta se dogodilo da ni jedan talijanski klub ne dogura barem do četvrtfinala.


No, u aktualnoj sezoni Talijani se imaju pravo nadati kako će po prvi puta nakon 15 godina imati tri svoja predstavnika među posljednjih osam, iako je težak i dugačak put do tog cilja. Posljednji put su tri talijanska kluba u četvrtfinalu bila u sezoni 2005./06. kada su se među osam probili Juventus, Inter i Milan.


Sada je Napoli na dobrom putu tog ostvarenja, nakon 2-0 u prvom susretu u Frankfurtu protiv Eintrachta, dok težak posao još čeka milanske klubove, Inter i Milan. Obje su momčadi stekle minimalnu prednost na domaćem terenu od jednog gola, Inter je pobijedio 1-0 Porto, a Milan istim rezultatom Tottenham. No, realna šansa za njihov prolaz postoje.


Inter je posljednji put barem četvrtfinale Lige prvaka igrao u sezoni 2010./11., a sezonu prije je s Joseom Mourinhom bio pobjednik Lige prvaka. Milan je posljednji put četvrtfinale Lige prvaka igrao u sezoni 2011./12.