Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Počinje s Norveškom

Težak zadatak na startu EP-a: Kraljice šoka večeras protiv najbolje reprezentacije svih vremena

Autor: Igor Duvnjak

04.11.2022. 17:47
Težak zadatak na startu EP-a: Kraljice šoka večeras protiv najbolje reprezentacije svih vremena

Foto: Ana Debelić/Foto M. LEVAK

Ono o Norvežankama je sve drugo samo ne pretjerivanje, to je najbolja ženska reprezentacija svih vremena, osvojila je čak osam europskih zlata, uz to ima i još tri srebra i jednu broncu



RIJEKA Danas, 4. studenoga, nikad ranije u povijesti i nikad u studenom, počinje Europsko prvenstvo rukometašica. Hrvatsku je ždrijeb smjestio u Ljubljanu, u skupinu koja je izuzetno jaka. Osim s izrazitim favoritkinjama Norvežankama, Katarina Ježić i ostale izabranice Nenada Šoštarića su u ovoj skupini još s Mađarskom i Švicarskom.


Ono o Norvežankama je sve drugo samo ne pretjerivanje, to je najbolja ženska reprezentacija svih vremena, osvojila je čak osam europskih zlata, uz to ima i još tri srebra i jednu broncu. U biti je samo dva EP-a završila bez medalje, 2000. te 2018. godine. Ova je reprezentacija i kvalitetna i iskusna, bez obzira na izostanak Veronike Kristiansen (medicinski razlozi), Camille Herem, Sanne Solberg-Isakson i Kari Dale (sve tri trudne), a sve su legende i zajedno imaju 744 nastupa, Norveška je reprezentacija s najviše nastupa u prosjeku na Europskom prvenstvu, 77,5 susreta prosječno ima svaka norveška igračica. Hrvatska po igračici ima 34,3 utakmice.


Vrata im čuva Katrine Lunde, čudesno brani i s 43 godine, članica je europskog prvaka Vipers Kristansanda, zajedno s našom reprezentativkom Anom Debelić. Golgeterka je Nora Mork, dva puta najbolji strijelac europskih prvenstava. Tu su još Henny Reistad, MVP SP-a, jedna od četiri članice danskog Team Esbjerga, jedne od najboljih ekipa svijeta, mozak igre Stine Bredal Oftedal. Novije ime je i Kristina Sirum Novak, kojoj je majka Norvežanka, a otac Hrvat pa otuda prezime Novak.




Hrvatska i Norveška do sada su odigrale devet međusobnih susreta. Sedam puta slavila je Norveška, a dvaput Hrvatska i to davno, prva pobjeda upisana je 1994. na EP-u u Waiblingenu od 16:15, a druga 1997. godine u Saarbrückenu na SP-u 25:22. Dogodi li se večeras u Ljubljani nešto u stilu s »trećom srećom«, bilo bi to veliko rukometno iznenađenje.