Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sigurnost u problemu

U Francuskoj vlada sve veća zabrinutost radi Olimpijskih igara, ceremonija otvaranja veliki izazov

Autor: Hina

10.01.2023. 16:30
U Francuskoj vlada sve veća zabrinutost radi Olimpijskih igara, ceremonija otvaranja veliki izazov

U izvješću predstavljenom francuskom parlamentu, Revizorski sud dao je 15 preporuka organizacijskom odboru, ističući zabrinutost oko oslanjanja na privatne sigurnosne operatere da zaštite igre i rizike vezane uz prometne veze



PARIZ Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. moraju poraditi na sigurnosnom aspektu Igara, priopćilo je u utorak najviše francusko revizorsko tijelo, upozoravajući da ceremonija otvaranja na rijeci Seini predstavlja poseban izazov.


U izvješću predstavljenom francuskom parlamentu, Revizorski sud dao je 15 preporuka organizacijskom odboru, ističući zabrinutost oko oslanjanja na privatne sigurnosne operatere da zaštite igre i rizike vezane uz prometne veze.


Pierre Moscovici, prvi predsjednik Revizorskog suda, nazvao je sigurnost Pariza 2024. ‘velikim izazovom’ i rekao da unutarnje sigurnosne snage poput policije i vojske moraju biti inkorporirane i dodatne financirane.




“Tražimo da se globalni sigurnosni plan dovrši u prvom tromjesečju 2023. kako bi se moglo planirati pojačanje unutarnjim sigurnosnim snagama. Također preporučujemo da se transportni plan dovrši za svako borilište”, rekao je Moscovici, bivši francuski ministar i europski povjerenik za ekonomska i financijska pitanja.


Dodao je da je ceremonija otvaranja na Seini još jedan izazov, a Organizacijski odbor trebao bi predvidjeti vjerojatno pojačanje snagama unutarnje sigurnosti.


Organizatori očekuju da će najmanje 600.000 osoda nazočiti ceremoniji otvaranja Ljetnih olimpijskih igara na Seini dok će sportaši i izaslanstva ploviti rijekom za početak Igara.Oko 160 brodova krenut će 26. srpnja s mosta Pont d’Austerlitz na šest kilometara dugo putovanje do mosta Pont d’Iena.


Izvješće poziva Pariz 2024. da dovrši obnovu prijevoznih objekata na vrijeme za Igre i ističe rizik od kašnjenja na liniji 14 podzemne željeznice i na glavnim željezničkim čvorištima kao što je Gare du Nord.


Revizorski sud istaknuo je i da inflacija nagriza proračun organizacijskog odbora koji je lani u prosincu povećan za 10 posto.


Olimpijske igre 2024. održat će se od 26. srpnja do kolovoza. 11 i Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do 9. rujna. .