Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Treća turska liga

U gradu gdje gostuje Hrvatska izbili navijački neredi, sedmero uhićenih

Autor: Hina

06.03.2023. 18:26
U gradu gdje gostuje Hrvatska izbili navijački neredi, sedmero uhićenih

Foto: Ilustracija/Reuters



Turska policija uhitila je sedam osoba nakon nasilja koje je izbilo na nogometnoj utakmici Treće lige u gradu Bursi protiv momčadi iz većinski kurdskog grada Diyarbakira, priopćile su vlasti.


Prokurdska stranka rekla je da dužnosnici trebaju podnijeti ostavke zbog “otvorenog rasizma” na utakmici u Bursi, gradu u kojem će uskoro gostovati i hrvatska nogometna reprezentacija u EURO-kvalifikacijama.


Na videosnimci se vidi kako su igrači Amedspora na terenu gađani bocama s vodom i oštrim predmetima poput malih noževa, dok su navijači skandirali turske nacionalističke i antikurdske slogane.




Ured guvernera pokrajine Bursa na sjeverozapadu Turske priopćio je da su tri javna dužnosnika smijenjena sa svojih položaja u iščekivanju istrage o događajima na nedjeljnoj utakmici između Bursapora i Amedspora iz Diyarbakira.


Rečeno je da su tužitelji pokrenuli postupke protiv onih koji su umiješani u napad u svlačionicama nakon utakmice i protiv onih koji su sudjelovali u razvijanju transparenata tijekom utakmice.


Do sada je privedeno sedam osoba, dodaje se.


Amedspor je na trećem mjestu treće lige turskog nogometa nakon što je u nedjeljnoj utakmici izgubio 2-1.


Čelnici turske prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) izdali su u nedjelju izjavu u kojoj se navodi da je Amedspor bio predmet “organiziranog linča i fašizma” u Bursi.


Rečeno je da su bili meta rasističkih povika i vatrometa ispaljenih ispred njihovog hotela noć prije utakmice i da su se nastavili sljedeći dan i tijekom same utakmice.


Neprijateljstvo prema Amedsporu na utakmici uključivalo je rasističke slogane i prikazivanje fotografija koje aludiraju na ubojstva kurdskih javnih osoba 1980-ih i 1990-ih, rekao je HDP, pozivajući na ostavke dužnosnika koji su dopustili da se incident dogodi.


U priopćenju od ponedjeljka, Turski nogometni savez (TFF) osudio je “provokativne akcije i diskurse” i obećao djelovanje.


“Rasistička retorika i akcije koje izazivaju podjele, nasilni stavovi i ponašanja marginaliziranih skupina na stadionima nikada nisu prihvatljivi”, poručili su iz TFF-a.


Bursaspor je na Twitteru podijelio video s utakmice u rujnu prošle godine kada su igrali protiv Amedspora u Diyarbakiru, na kojem se vidi kako policija za nerede štiti igrače Bursaspora dok ih publika gađa predmetima.