Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Englezi najaktivniji

U ligama petice završen zimski prijelazni rok: Chelsea u dva roka potrošio čak 700 milijuna eura!

Autor: Davor Petrović

01.02.2023. 16:06
U ligama petice završen zimski prijelazni rok: Chelsea u dva roka potrošio čak 700 milijuna eura!

Foto: Reuters



Utorak je u većini europskih zemalja označio završetak zimskog prijelaznog roka, koji je i ove godine donio nekoliko interesantnih transfera. Članovi najvišeg ranga hrvatskog klupskog nogometa također su bili prilično aktivni, s time da u SuperSport HNL-u to razdoblje za preslagivanje svlačionica traje još dva tjedna.


Glavne zvijezde zadnjeg dana zimskog prijelaznog roka bili su Joao Cancelo i Jorginho. Portugalac se u Manchester Cityju posvađao s Pepom Guardiolom i odobrena mu je ekspresna posudba u Bayern, koja je izazvala veliko iznenađenje u svijetu nogometa. Brazilac koji je osvojio EURO s Italijom je, pak, za deset milijuna eura zamijenio Chelsea za Arsenal.


Prvo ime ovog zimskog mercata do sinoć bio je ukrajinski wunderkind Mihajlo Mudrik, s time da on, za razliku od većine vrlo traženih igrača, nije nastupio na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Uz njegovo ime tjednima se spominjao Arsenal, a na kraju se ispostavilo da će karijeru nastaviti u drugom dijelu Londona. Chelsea je Šahtaru za njega platio sedamdeset milijuna eura, s time da bi ukupna cifra mogla otići do sto milijuna eura zbog bonusa vezanih uz Mudrikove izvedbe. U foto-finišu prijelaznog roka Enzo Fernandez završio je na liječničkom pregledu, Chelsea je prihvatio Benfici platiti klauzulu od 120 milijuna eura, rekord Premier lige. Sve skupa, u dva prijelazna roka u Chelseaju su potrošili gotovo 700 milijuna eura.


Skupa pojačanja




Plavi su ove zime trošili šakom i kapom, te su, uz Mudrika, doveli još nekoliko skupih pojačanja. Benoit Badiashile stigao je za 38 milijuna eura iz Monaca, a Noni Madueke za 35 milijuna eura iz PSV-a. Chelsea je za trideset milijuna eura iz Lyona doveo igrača koji bi vrlo lako mogao postati favorit hrvatskih ljubitelja nogometa. Naime, ime mu je Malo Gusto.


Odlične izvedbe hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu odrazile su se i na ovaj zimski prijelazni rok. Tako je Josip Juranović za 8.5 milijuna eura prešao iz Celtica u Union, čime je postao najskuplji ulazni transfer tog berlinskog Bundesligaša, s time da ukupna svota može narasti do deset milijuna eura ako se ostvari uvjeti ugovorenih bonusa.


Sredinu je promijenio i idol Dinamovih navijača Mislav Oršić, kojem se ispunio dječački san o igranju nogometa u Engleskoj. Njega za 6.5 milijuna eura doveo Southampton, koji inače kupuje mlade igrače, a zatim ih razvija i transferira za veće iznose. Međutim, Sveci su u Oršiću prepoznali igrača koji im može pomoći u borbi za ostanak u najvišem rangu engleskog nogometa i zbog njega su prekršili vlastite principe.


Povratak u Lyon


Nakon Svjetskog prvenstva transfer je ostvario i Dejan Lovren, vrativši se na mjesto svog prvog inozemnog angažmana. Zenit iz St. Petersburga za njegov je transfer od Lyona dobio dva milijuna eura, a isti iznos je Osijek uknjižio od ciparskog Pafosa za Ivicu Ivušića, uz bonuse.


Trenutno trećeplasirani klub SuperSport HNL-a ove je zime prodao još dvojicu igrača iz svoje početne postave. Dion Drena Beljo otišao je u Augsburg za tri milijuna eura i, naravno, bonuse, a Laszlo Kleinheisler postao je novi član Panathinaikosa za 500 tisuća eura. Taj iznos je toliki jer se nalazio u zadnjih šest mjeseci ugovora s Osijekom.


Podjednako aktivan je bio i Hajduk, koji je ostvario nešto veću zaradu. Naime, Stipe Biuk je otišao u FC Los Angeles za 6.5 milijuna eura i bonuse, a LASK je iskoristio pravo koje mu je dao ugovor o posudbi i kupio je Marina Ljubičića za 2.5 milijuna eura. Uz to, Hajduk je Augsburgu prodao Davida Čolinu za 650 tisuća eura te Janija Atanasova poljskoj Cracoviji za 420 tisuća eura.