Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HT PREMIJER LIGA

U završnih pet minuta slomljen žilavi otpor "Modrih"

Autor:

04.11.2022. 22:05
U završnih pet minuta slomljen žilavi otpor

Foto: KK Zadar



Drugo ovosezonsko gostovanje u Draženovom domu pokazalo se za razliku od prvog sretnim za košarkaše Zadra. Jedini poraz ove sezone u HT Premijer ligi upisali su Zadrani protiv Cibone, ovog puta su ih udomaćili na istom mjestu novaci u ligi, košarkaši Dinama, koji su se pokazali žilavim protivnikom, ali i nedostatnim za “skalpiranje” sastava Danijela Jusupa. Zadrani su, nakon 35 minuta velike borbe, u završnici uspjeli prelomiti pitanje pobjednika, a junacima šeste prvenstvene pobjede pokazali su se Jordano i Ramljak koji su u izostanku Luke Božića preuzeli odgovornost na svoja leđa.


Napadačka suša


Prvih sedam minuta Jusupovi igrači su odigrali za potpuni zaborav. Ubacili su tek jedan koš, i promašili ostalih devet šutova. Pritom je domaćin na račun sedam ubačaja Garafolića poveo s 9:3 i ozbiljno zabrinuo trenera Zadra koji je potom morao pribjegnuti nekim novim idejama kako bi ustabilio svoju momčad na parketu Draženovog doma. Umjesto Šantelja ubacio je Žganeca, izvadio je i Ramljaka kojeg je zamijenio Davis, i dobio preokret do konca prve dionice. Davis je zabio tricu i dvicu, Jordano i Lakić su dodali po ubačaj i Zadar se na prvom malom odmoru našao s pola koša viška na svojoj strani (16:17). Taj minimalni odnos snaga, ali s mnogim izmjenama u vodstvu, potrajao je gotovo cijelu drugu četvrtinu, jer nijedna momčad nije uspijevala povezati nekoliko kvalittenih obrana i napada. Iz redova Dinama najveća produkcija je dolazila od Vučića i Cvitkovića, a na drugoj strani iskazali su se Lakić i Šantelj. Ovaj potonji je tricom donio Zadranima najvećih četiri plusa (31:35), a do odlaska na poluvrijeme pobjegli su i na 11 koševa prednosti (36:47). Junakom tog ekspresnog gostujućeg uzleta pokazao se kapetan Ramljak koji je zabio sedam poena i tako popravio uglavnom blijedi dojam svoje momčadi u prvih 15 minuta utakmice.


Povratak Dinama


Dinamo je početkom nastavka preko Garafolića i Anzulovića prepolovio zaostatak (42:47), ali ubrzo potonuo u još veći nego na poluvremenu. Jordano je pokazao zašto je jedan od najboljih šutera u hrvatskoj ligi, najprije je pogodio tricu iz driblinga, a onda je zabio s više od devet metara u curryjevskom stilu što je uz ubačaje Žganeca donijelo 15 plusa na gostujući konto (42:57). Domaća momčad nije se mislila suočiti se sa zidom na 16 minuta do kraja, imali su pravo jer je njihov potpuni oporavak najavio Klepo, čiji je šuterski niz sveo zadarsku prednost na samo osam viška (51:59). Uslijedila je minuta hlađenja od strane Jusupa, no uzalud jer su vezali trice najiskusniji Dinamovi igrači, Novačić i Markota, čime se gostujuća prednost otopila na tek tri koša (58:61). Srećom, tu veliku nizbrdicu pred kraj treće dionice zaustavlja Čampara koji vraća Zadar na ugodnih devet plusa (58:67), i ta je zaliha trebala zagarantirati mirniju završnicu dvoboja. No, to se nije dogodilo jer se Dinamo ponovno razigrao na otvaranju četvrte dionice, zahvaljujući i greškama gostujućeg sastava. Cvitković i Vručinić načeli su zadarsku obranu, a za potpuni egal (75:75) pobrinuli su se Vučić i Anzulović. Učinilo se da je Dinamo trasirao put k velikom iznenađenju, ali nisu u domaćem taboru računali na zadarskog kapetana Ramljaka koji je vezao šest koševa i za posljednjih pet minuta osigurao svojima umirujućih šest viška (77:83). Ta prednost pokazat će se i ključnom jer “Modrima” je potom stao šut, a na drugoj strani nije zadrhtala ruka Jordanu koji je zaključio pitanje pobjednika s 29 ubačaja, dok ga je u stopu pratio Ramljak koji je uz 24 poena uhvatio sedam lopti i podijelio tri asistencije. Kod domaćina iskazao se veteran Novačić s 24 koša.