Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Liga prvaka

Večeras u Londonu i Lisabonu uzvrati osmine finala Lige prvaka

Autor: Igor Duvnjak

07.03.2023. 14:16
Večeras u Londonu i Lisabonu uzvrati osmine finala Lige prvaka

Foto: Pierre Emerick Aubameyang i Hakim Ziyech/Foto REUTERS

Chelsea je u minimalnom zaostatku uoči gostovanja Borussije Dortmund, u Lisabonu Benfica želi potvrditi gostujuću pobjedu



RIJEKA   Dok će na svom Stamford Bridgeu igrači Chelseaja kretati u juriš ne bi li prebrisali dortmundski minimalni minus i preko Borussije uletjeli u četvrtfinale elitnog natjecanja kakvo već jest Liga prvaka, bit će još mnogo onih koji će diljem Londona, uostalom i cijelog Otoka, komentirati nedjeljnu šokatnu »sedmicu« Liverpoola »simpatičnim gostima« iz Manchester Uniteda.


To su, međutim, za trenera Chelseaja Grahama Pottera i njegove igrače itekako »tuđe brige«, svojih imaju puno i previše. Došavši za kormilo tako zvučne posade kakva je već godinama ova londonska, izložen je itekakvim iskušenjima, u te »bure i nevere« spada i onaj minimalni poraz u prvoj utakmici u Njemačkoj, koji se uklapa u niz izdanja poslije kojih njegova momčad napušta teren pognutih glava. Naravno da je najteže biti odvjetnik poraženih, Potter se u posljednje vrijeme često nalazi u toj nezahvalnoj ulozi s lako zamislivim komentarima o rezultatima Chelseaja, čak toliko žestokima da se trener požalio na njih.


Lutanja


Hrvatski majstor sredine terena Mateo Kovačić i ostale njegove uzdanice od početka godine nisu skoro pa nikako pronalazili željenu igru koja vodi uspjesima, u tim su lutanjima pritom dobili samo dva od dvanaest susreta. Posrtaj u Dormundu ih je tako uveo u trokut od tri uzastopna poraza, uz dodatnu otegotnu okolnost da pritom nisu postigli pogodak. Post je prekinut golom za mininmalnu pobjedu nad Leeds Unitedom dok oslabljeni, bez ozlijeđenih Aubameyanga, Pulišića i Thiaga Silve kuju planove kako adekvatno odgovoriti gostima iz Dortmunda. Ovi stižu u London nabijeni samopouzdanjem kakvo rađa lanac punih pogodaka.




Momčadi trenera Edina Terzića cvatu ruže usred zime, godina im je puna uspjeha. Nižu pobjedu za pobjedom, bundesligaški uspjeh s Leipzigom je samo poglavlje te priče u kojoj su nanizali deset pobjeda u raznim domaćim i međunarodnim susretima, a sada spektakularni matador iz prvog susreta Karim Adeyemi i ostalo dortmundsko društvo žele minimalni kapital materijalizirati probojem među osam najboljih u Ligi prvaka.


Put bez nade


U tom se elitnom društvu s pravom već vidi lisabonska Benfica koja je u prvom susretu na belgijskom gostovanju Bruggeu glasno demonstrirala kako je apsolutni favorit ovog para osmine finala, koji je u sjeni londonske utakmice. Club Brugge, koji je doma definitivno potonuo u nastavku, stiže sada u Portugal davnim europskim prvacima skoro pa bez ikakve nade, strijelci u Belgiji Joao Mario i David Neres su praktički odredili rasplet ove priče. Sportski je ne predavati se do kraja, ali veliki preokret Belgijanaca bio bi malo nogometno čudo u Lisabonu.


Danas

London (21): Chelsea – Borussia Dortmund (0:1)


Lisabon (21): Benfica – Club Brugge (2:0)