Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turnir predkadetske lige

Vidaković: Naglasak je na razvoju mladih igrača

Autor: Paulo Sarić

26.01.2023. 12:24
Vidaković: Naglasak je na razvoju mladih igrača

Foto: Šime Zelić/KK Zadar



U Jazinama će se od petka do nedjelje u organizaciji KK Zadar igrati treći ovogodišnji turnir Jedinstvene pretkadetske lige. Hram košarke će ugostiti mlade košarkaše Vrijednosnica Osijek, Šibenke i Grafičara, koji će se s domaćinima natjecati za vrijedne bodove u lovu na završni turnir na koji će se plasirati četiri najbolje momčadi nakon ligaškog dijela sezone. Zadrani su svoje mjesto među elitom izborili u okršaju protiv splitskog Adriatica na kvalifikacijskom turniru održanom sredinom prosinca, a sutrašnja utakmica će im ujedno biti i ovosezonski debi u JPKL-u, pošto nisu nastupili na prva dva turnira održana u Zagrebu i Pazinu.


«Zadarska« košarka


– Budući da smo ove sezone odigrali izrazito mali broj utakmica ni sami ne znamo što očekivati. Dvije momčadi uopće ne poznajemo, dok smo sa Šibenčanima dvaput odmjerili snage i oba puta pobijedili. Znamo tek da svi suparnici pretendiraju na plasman na završni turnir. Nadam se da će ljudi doći u što je moguće većem broju podržati zadarsku mladost i da ćemo prezentirati dobru košarku i pravu »zadarsku« košarku, s puno trke, obrane i šuta za tri poena – kazao je u najavi turnira trener pretkadeta Zadra Rajko Vidaković.


S obzirom na mali broj utakmica bilo službene, bilo prijateljske naravi na kojima su pretkadeti Zadra nastupili ove sezone, teško je govoriti o rezultatskim očekivanjima, no glavna premisa je odavno znana i stane u tri riječi – razvoj mladih igrača.




– Iskreno, ni sami u ovom trenutku ne znamo što očekivati od Jedinstvene pretkadetske lige, jer smo u dosadašnjem dijelu sezone odmjerili snage s tek dvije momčadi koje će u njoj nastupati. Kao i posljednjih nekoliko godina, primarni cilj nam je razvoj naših mladića. Glavni naglasak nije toliko na rezultatu koliko na stvaranju igrača, što znači da je cilj da što je moguće veći broj igrača dobije minutažu i da minutažu dobiju oni igrači koji su nam zanimljivi za budućnost. Naravno da bismo se uz navedeno voljeli i plasirati na završni turnir, isključivo radi toga da djeca stječu pobjednički mentalitet i da dobiju još jedan turnir na kojem će moći odmjeriti snage s ponajboljim vršnjacima iz države i dobiti potrebno iskustvo – istaknuo je učitelj zadarskih mladića.


Obraniti domaći parket


Jedinstvena pretkadetska liga se igra po turnirskom principu, a domaćinstvo u Jazinama će biti veliki vjetar u leđa Vidakovićevim đacima.


– Igranje u našoj dvorani će nam puno značiti. Ipak su to Jazine, dvorana koja nam svima toliko znači i u kojoj treniramo. Momci se tu osjećaju kao doma i osjećaju da moraju obraniti domaći parket. Imamo taj »zadarski ponos« i od prve sekunde ćemo se postaviti na takav način i pokušati pred svojim navijačima ostvariti najbolji rezultat – zaključio je Vidaković.


Zadar prvu utakmicu igra sutra protiv Vrijednosnica Osijek s početkom u 15.30 sati, u subotu slijedi okršaj s Grafičarom (18 sati), dok je susjedski okršaj sa Šibenčanima na rasporedu u nedjelju u 13.30 sati.