Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HT PREMIJER LIGA

Zadar dočekuje Cibonu u zaostaloj utakmici 13. kola

Autor:

28.02.2023. 13:18
Zadar dočekuje Cibonu u zaostaloj utakmici 13. kola

Foto: Mate Komina



Trinaestodnevna stanka od natjecateljske zbilje na Višnjiku je protekla u izuzetno turbulentnim tonovima. Klub je poslije poraza od Cibone u četvrtfinalu Krešinog kupa napustio rasni šuter Antonio Jordano, prijetio je momčadi Danijela Jusupa totalni raspad, a u žiži svega su naravno bile neisplaćene plaće koje su počele lagano pristizati kako se bližio početak ovog tjedna. Strateg Zadra na koncu ove krizne situacije i nije mogao biti toliko nesretan jer se pokazalo da je Jordano jedina »odbjegla ovca iz stada« i da će se početku odlučujućeg dijela sezone ipak pristupiti s koliko-toliko konkurentnim rosterom, iako je teško procijeniti koliko su prečesta »podrhtavanja tla« u i oko Višnjika napravili stvarne štete u glavama igrača.


Sesarov recept


Prvi pravi test svojih sposobnosti Jusupovi igrači imaju već danas kada im u goste u sklopu zaostale utakmice 13. kola HT Premijer lige stiže najveći krvnik dosadašnjeg dijela sezone, zagrebačka Cibona. Vukovi su zasad nogometnim rječnikom kazano na hat-tricku u ogledima sa Zadrom, pobijedili su ga tri puta i to u tri različita natjecanja (ABA, HT i Kup), što ih pred današnji četvrti dvoboj stavlja u ulogu favorita, pogotovo kad se zna da se u domaćoj svlačionici ionako uska rotacija još više suzila u odnosu na nedavni četvrtfinalni ogled Krešinog kupa. Cibosi su uz kadrovski plus, miljama ispred Zadrana i što se tiče samopouzdanja. Zagrepčani su podigli prvi domaći trofej i najavili lijepo proljeće svojim navijačima, dok se Zadar našao u škripcu, tijekom siječnja i veljače primjetno je pao u formi, što opet ništa ne čudi s obzirom da je svlačionica cijelo to vrijeme kuhala od nezadovoljstva, a sada se još izgubio izrazito bitan igrač u rotaciji kojeg će se nastojati nadomjestiti unutarnjim rezervama, koje god to bile.


– Ovu pauzu smo iskoristili za podizanje fizičke pripreme. Radili smo nešto i na taktičkom dijelu, a prije svega su se igrači malo odmorili nakon Kup utakmice protiv Cibone. Isti protivnik, ali na domaćem terenu, očekuje nas danas. Oslabljeni smo za Jordana, jako bitnog igrača koji je otišao u Francusku. Vjerujem i nadam se da ćemo uspjeti u ovoj utakmici iskompenzirati njegovu odsutnost, a u rotaciju će ući neki drugi igrači – istaknuo je trener Zadra uoči gostovanja Cibone koja je potvrdila u prethodnih pet mjeseci da itekako ima recept za Zadar. Prije svega se tu misli na obrambeni kraj terena i intenciju Josipa Sesara da se otupi napadačka oštrica Jusupovog sastava. Obrambena tranzicija i umrtvljivanje s igrom pet na pet donosi velike koristi Ciboninom treneru, što će potvrditi i podatak da su u sva tri prethodna ogleda Zadrani zapeli na sedamdesetak koševa.


Podrška publike




Ususret novom okršaju, bez problema zvanog Jordano gostima će taj zadatak biti puno lakši za ostvariti, pa u tom kontekstu strateg Zadra sve karte baca na ekstra učinak svojih igrača.


– Cibona nas je ove sezone pobijedila tri puta, prema tome morat ćemo dati izuzetan napor ukoliko mislimo izaći iz ovog susreta kao pobjednici – kazao je Jusup koji će se uz upitnog Darija Drežnjaka (pregovori oko ugovora) najviše oslanjati na moći Luke Božića. Bjelovarac je svjestan da će ovaj četvrti sraz s Cibonom biti najteži dosad i da će veliki utjecaj na konačni rezultat imati zadarska publika.


– Očekuje nas jedna od najbitnijih utakmica u ovom dijelu HT Premijer lige i definitivno će nam trebati snažna podrška naših navijača kako bismo na koncu stigli do pozitivnog rezultata koji bi nam garantirao ostanak u borbi za najviše pozicije prije početka doigravanja – kratak i jasan bio je u najavi najkorisniji igrač Zadra.