Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

HT PREMIJER LIGA

Zadar na domaćem parketu svladao Šibenku

Autor: Paulo Sarić

09.03.2023. 20:13
Zadar na domaćem parketu svladao Šibenku

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra nastavili su pozitivan niz u hrvatskom prvenstvu i stigli do šeste uzastopne pobjede na domaćim parketima. Igrači Danijela Jusupa su u sjevernodalmatinskom derbiju 22. kola HT Premijer lige svladali susjede s Baldekina rezultatom 82:62 i barem nakratko preuzeli prvo mjesto na ljestvici. Premda su nastupili u oslabljenom sastavu, bez ozlijeđenog Leona Šantelja koji je u susretu protiv Alkara nezgodno pao, Zadrani su vrlo brzo uspostavili potpunu kontrolu nad događanjima na terenu i rutinski došli do novog trijumfa pred početak Lige za prvaka.


Gosti kratko trajali


Tek su početne četiri minute donijele kakvu-takvu rezultatsku neizvjesnost. Dok su domaćini još uvijek čekali da im se mišići prokrve, Šibenčani su na krilima dalekometnog šuta nakratko pokazali zube. Tri trice, redom Jurja Pleadina, Jacoba Lawrencea Kakara i Srđana Brocića odvele su goste na 7:11, no bila je to, pokazat će se, prva i posljednja ugroza od strane “Građana”. Zadrani su ekspresno odgovorili na “bačenu rukavicu” i podigli intenzitet u obrani, darujući pritom susjede s nekoliko komada južnog voća. Razigrali su se Juan Davis i Arijan Lakić koji su izvan linije 6.75 udarali ritam svojoj momčadi, a kada je doprinos dao i Luka Božić, semafor je već pokazivao ugodnih 20:11 za momke u bijelim dresovima. Serija Jusupovih košarkaša se nakon nove Lakićeve trice zaustavila na 16:0, da bi već dvoznamenkastu razliku dvama dalekometnim ubačajima uskoro podebljali Davis i Dario Drežnjak, za najvećih 29:13. Premda su Šibenčani imali ravnotežu u skoku i dobar doprinos igrača s klupe, košarkaši Damira Milačića nisu pronalazili rješenja za fluidan napad Zadra koji je do dvije trećine svojih poena dolazio iz asistencija pa nije trebalo dugo čekati ni da raspoloženi Božić još jednim šutom za tri odvede svoju momčad i na okruglih plus 20 (43:23).


Odrađivanje posla


Izgledalo je da u tim trenucima sve polazi za rukom domaćim košarkašima koji gotovo da i nisu mogli promašiti, pa je već ustaljeni ritam obrana-koš-obrana-trica nakratko razbilo tek jedno ispadanje iz obrane Antonija Sikirić zbog kojeg je mladi Zadranin dobio sočnu “jezikovu juhu” od trenera. Svaka škola se plaća. Na veliki odmor se otišlo s visokih 50:27 za domaćine, koji su u nastavku “podigli nogu s gasa” i dopustili “Građanima” da uspostave ravnotežu, te se čak i ponešto približe. Treća četvrtina je stoga protekla u izjednačenoj igri, a veliku razliku i “zamrznuto stanje na semaforu” trener Jusup je iskoristio da određenu minutažu da mladim igračima. Prije svega Sikiriću i Krševanu Klarici, a onda i Ivanu Njegovanu. I dok je na parketu povremeno i dolazilo do manjeg opuštanja, njega nije bilo na klupi, što je bilo jasno vidljivo iz reakcija stratega Zadra koji je često ukazivao na propuste svojim mladim učenicima. Božić u drugom poluvremenu nije ulazio u igru, a kada je šest minuta prije kraja s parketa povučen i Drežnjak, bio je to znak da je utakmica već poodavno uplovila u mirne vode, barem po pitanju konačnog vlasnika dva boda. Stoga je preostalo vrijeme iskorišteno za školovanje zadarskih mladića koji su uz pokoje obrambeno “kašljucanje” sačuvali prednost, pomogavši udarnim iglama da se odmore pred nedjeljni okršaj s Olimpijom. Najefikasniji među četvoricom dvoznamenkastih u domaćim redovima bio je Dario Drežnjak s 19 poena, a pratio ga je Luka Božić s 15 koševa i pet asistencija, dok je Šibenku predvodio Patrik Jambrović sa 16 poena.