Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Liga za prvaka

Zadar otvara protiv Splita, derbi s Cibonom u 4. kolu

Autor:

16.03.2023. 15:50
Zadar otvara protiv Splita, derbi s Cibonom u 4. kolu

Foto: Mate Komina



Hrvatsko košarkaško prvenstvo poznato kao HT Premijer liga završila je sa svojim osnovnim dijelom natjecanja od ukupno 22 kola te se nastavlja ustaljenim formatima Lige za prvaka i Lige za ostanak. Naravno, iz perspektive kluba s Višnjika daleko je zanimljiviji gornji dom u kojem će se u narednih mjesec i pol dana odigrati deset kola nakon kojih će biti odgonetnut raspored prvog kruga doigravanja u koje uz sudionike Lige za prvaka idu i dva najbolja plasirana kluba iz Lige za ostanak. Zadru će društvo u Ligi za prvaka praviti Cedevita Junior, Cibona, Split, Šibenka i Furnir dok će u Ligi za ostanak nastupati Dinamo, Zabok, Alkar, Škrljevo, Gorica i Bosco.


Izjednačeni vodeći kvartet


Kao i lani dogodio se uistinu raritetan slučaj da su prva četiri kluba na ljestvici bodovno potpuno poravnati. Ove sezone su Zadar, Cedevita J., Cibona i Split na omjeru 18-4, dok je lani isti kvartet u Ligu za prvaka krenuo s omjerom 17-5. Stoga će bitka za što bolje pozicije u doigravanju biti uistinu rovovska i sve će prštati od uzbuđenja u mnogim derbijima između klubova tzv. velike četvorke koji nas očekuju do početka svibnja kada se kreće s play-offom. A neumoljiv raspored koji će abaligaškom tercetu (Zadar, Cibona, Split) donijeti nove muke kreće već od narednog ponedjeljka kada će momčad Danijela Jusupa u 1. kolu dočekati Split. Taj ukupno peti ovosezonski sudar dvaju najboljih dalmatinskih klubova uslijedit će nakon što jedni i drugi odrade svoje regionalne obveze u petak (Zadar kod FMP-a, Split doma kontra Mornara), a potom Zadranima slijede okršaji sa Šibenkom na Baldekinu, pa doma s Cedevitom, dok je u 4. kolu na rasporedu najveći hrvatski derbi s Cibonom u Draženovom domu. Peto kolo donosi najlakši susret protiv Furnira i onda slijedi još jedan krug s istim protivnicima, ali s izmijenjenim domaćinstvima.


Fokus


Koliko će se Juspova družina uspjeti fokusirati na Ligu za prvaka uz još pet bitnih kola po pitanju plasmana u doigravanje ABA lige, teško je procijeniti, no sigurno je da će se na toj muci prepoznati junaci u svlačionici na Višnjiku jer ambicija odlaska do samoga kraja u hrvatskom prvenstvu je istaknuta još prije početka sezone.




Raspored Zadra


1. kolo: Zadar – Split (20.3., 15.4.)


2. kolo: Šibenka – Zadar (25.3., 22.4.)


3. kolo: Zadar – Cedevita J. (29.3., 26.4.)


4. kolo: Cibona – Zadar (1.4., 29.4.)


5. kolo: Zadar – Furnir (12.4., 6.5.)