Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Memorijal Krešimir Ćosić

Zadar u finalu protiv Švicaraca, nova pobjeda Hrvatske

Autor: Paulo Sarić

07.01.2023. 15:18
Zadar u finalu protiv Švicaraca, nova pobjeda Hrvatske

Foto: Zvonko Kucelin/KSZŽ/HKS



Drugi dan prvog izdanja memorijalnog turnira koji se igra u spomen na velikana zadarske i europske košarke Krešimira Ćosića započeo je susretom kadeta Vevey Riviere i Cedevite Olimpije, a do pobjede su na koncu stigli Švicarci koji su slavili rezultatom 76:70. Premda su »Zmajčeki« bili ti koji su bolje otvorili susret i postigli prvih pet poena na utakmici, nije trebalo dugo čekati da mladići iz Švicarske uhvate ritam i uspostave rezultatsku ravnotežu. Izjednačena igra se nastavila sve do kraja prvog poluvremena na koje se otišlo s posjedom prednosti Vevey Riviere (36:33), da bi početak nastavka donio bolju igru slovenskog sastava koji je serijom 2:9 stigao do preokreta. Ipak, malo je toga razdvajalo dvije momčadi pa se u četvrtu četvrtinu ušlo s poravnatih 53:53. Švicarci su se u par navrata uspjeli odvojiti na dva posjeda prednosti, no Ljubljančani bi brzo uzvratili pa je odluka o konačnom pobjedniku pala tek nakon dodatnih pet minuta igre, a tamo su više mirnoće pokazali košarkaši Vevey Riviere koji su stigli do prvog mjesta u skupini B.


Uvjerljiva zadarska dica


Odluka o putniku u finale iz skupine A pala je u izravnom okršaju mladih košarkaša Zadra i Cedevite Junior. Nakon što su u četvrtak obje momčadi uvjerljivo pobijedile Opus Puntamiku, jučer su u međusobnom dvoboju slavili mladi Zadrani koji su stigli do uvjerljivog trijumfa rezultatom 104:82. Nakon izjednačenog otvaranja, gosti su prvi uspjeli povezati redove i odvojiti se na tri posjeda prednosti (9:18). Uslijedilo je nekoliko »refula«, čas s jedne, čas s druge strane, no većih promjena nije bilo sve do otvaranja druge dionice kada su se Zagrepčani odvojili i na prvu dvoznamenkastu razliku (22:33). Razbudilo je to mladiće Marka Selina koji su u nastavku prvog poluvremena zaigrali puno agresivnije u obrani i do velikog odmora uspjeli u potpunosti preokrenuti tijek utakmice. U svlačionice se otišlo s vodstvom Zadra 50:47, da bi otvaranje nastavka donijelo novo razdoblje izjednačene igre koje je trajalo sve do smiraja treće četvrtine kada su domaćini vezali nekoliko dobrih napada i odvojili se na plus 11 (74:63). Sve dileme oko putnika u veliko finale razriješene su na otvaranju posljednje dionice kada su Zadrani krenuli u veliki nalet i serijom 16:5 pobjegli na okruglih plus 20 (92:72), nakon čega je priči bio kraj.


Preokret Hrvatske


Treća utakmica dana donijela je »reprizu« dvoboja kadetskih reprezentacija Hrvatske i Slovenije. Nakon što su izabranici Roka Jurline dan ranije svladali naše sjeverne susjede 80:68, sinoć su stigli do i do drugog trijumfa, ovaj put rezultatom 69:57. Hrvatska je jako dobro otvorila utakmicu i već sredinom prve četvrtine nakon trice mladog košarkaša Zadra Tonija Josipovića otišla na dvoznamenkastu prednost (14:3), da bi počekom druge dionice u dva navrata imala i najviših plus 12. Slovenci su brzo uzvratili i učas vratili stvari na početak, da bi se na veliki odmor ipak otišlo s prednošću domaćih košarkaša (32:29). Otvaranje nastavka je u potpunosti pripalo gostima koji su krenuli u veliki nalet koji se zaustavio na seriji 2:19, nakon čega je semafor pokazivao visokih plus 14 za igrače Tomaža Farteka. Povratak je stigao zahvaljujući čvrstoj obrani koja je Sloveniji dozvolila samo dva poena do kraja treće četvrtine, pa se u posljednju dionicu ušlo s otvorenih 47:50. Kako je vrijeme odmicalo tako su mladi Hrvati pružali sve bolju igru, a kada je Borna Katanović vezao šest koševa i odveo naše mladiće na 57:53 postalo je jasno da su igrači Roka Jurline uhvatili povoljni vjetar i da brode k novoj pobjedi. Da je tome uistinu tako pokazale su posljednje minute u kojima je Hrvatska suvereno vladala terenom i stigla do druge pobjede nad Slovenijom u konkurenciji košarkaša do 16 godina.