Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

IVAN SANTINI

Zadarski internacionalac koji je veliki dio svoje karijere proveo u Belgiji najavio sutrašnji dvoboj

Autor: Drago Bajković

30.11.2022. 19:44
Zadarski internacionalac koji je veliki dio svoje karijere proveo u Belgiji najavio sutrašnji dvoboj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL



Hrvatsku nogometnu reprezentaciju sutra očekuje odlučujuća utakmica u skupini protiv Belgije nakon koje će se znati prolaze li u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru. I remi bi »Vatrene« odveo u sljedeći krug, ali najvjerojatnije s druge pozicije, dok pobjeda najvjerojatnije donosi prvo mjesto. Za najavu dvoboja boljeg sugovornika od Ivana Santinija nismo mogli izabrati. Zadarski nogometni internacionalac koji je ubilježio i pet nastupa za »Vatrene« igrao je za tri belgijska kluba tijekom svoje nogometne karijere. To su Kortrijk, Standard i Anderlecht. Kao i uvijek Ivan se vrlo rado odazvao na naš poziv, a mi smo mu brzopotezno postavili nekoliko pitanja.


Smatrate li da Hrvatska s obzirom na dosad viđeno na SP-u može pobijediti Belgiju i na čemu temeljite svoje tvrdnje?


– Hrvatska je odličnoj formi na Svjetskom prvenstvu. Smatram da možemo pobijediti Belgiju jer smo nedavno slavili i protiv kvalitetnijih momčadi od njih. Treba biti oprezan i svjestan da je Belgija zadnjih deset godina u top tri reprezentacije svijeta. I to s razlogom. Lošija forma u zadnje dvije utakmice ne može izbrisati svu klasu koju imaju u svom kadru. Mi smo u dobroj formi još od Lige nacija, tako trebamo nastaviti igrati i vjerujem da uspjeh neće izostati.


Nužna kompaktnost




Vatrenima je dovoljan i bod protiv Belgije za prolazak skupine, a za prvo mjesto trebalo bi ići na pobjedu. Treba li Hrvatska opreznije ući u taj dvoboj i čekati svoju priliku ili napasti od prve minute?


– Smatram da se ne smije igrati na bod, pogotovo s reprezentacijom kojoj igra samo pobjeda. Trebamo odigrati čvrsto, agresivno i kompaktno, dati sve od sebe i onda se ne bi trebali brinuti. Bitno je da smo kompaktni i kad napadamo i kad se branimo. Bit će jako dobra utakmica između nas i Belgijaca, uvjeren sam u to. Ulog je velik i s jedne i s druge strane. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti slaviti u tom dvoboju.


Kako ste vidjeli dosadašnje predstave Hrvatske u Kataru, a kako one Belgije?


– Prvu utakmicu smo odigrali dosta oprezno i nakon nje je bilo dosta nezadovoljstva u javnosti. Međutim, poslije smo vidjeli da je Maroko itekako ozbiljna reprezentacija koja je uspjela pobijediti Belgiju. Hrvatska nije niti najavljivala velike stvari prije SP-a. Izbornik Zlatko Dalić je naglasio da u Katar idemo ponizno i polako, i za sada sve ide prema planu. U drugoj utakmici protiv Kanade smo pokazali našu kvalitetu i vjerujem da ćemo u trećoj utakmici u grupi samo potvrditi tu izvedbu. Što se tiče Belgije ona je jako loše ušla u ovo Svjetsko prvenstvo. Prvu utakmicu su sretno dobili Kanadu koja ih je nadigrala u svakom segmentu igre. Courtois je obranio jedanaesterac i činjenica da im je on bio najbolji igra dovoljno govori sama za sebe. Iako, velike momčadi se provuku i kada ne igraju najbolje. Drugu utakmicu u kojoj su poraženi od Maroka nisam gledao, ali iskreno me iznenadio rezultat. Sada su sigurno motivirani da naprave sve kako bi nas pobijedili i ušli u osminu finala.


Koncentracija


U taboru Belgije navodno ne vladaju najbolji odnosi među reprezentativcima, a također se u medijima spominje da je ova generacija na zalasku. Smatrate li da je to svojevrsna »pila naopako« i da se nikako ne smijemo opustiti zbog tih napisa?


– Naravno da u njihovom taboru ne može biti najbolja atmosfera nakon dvije lošije utakmice, ali to ništa ne mijenja. I dalje su oni po individualnoj kvaliteti među pet najboljih reprezentacija svijeta. Nemamo nikakvog razloga za opuštanje, dapače, ono nam je strogo zabranjeno. I uopće se ne smijemo obazirati na bilo kakve napise o odnosima u njihovoj svlačionici. Moramo isključivo biti koncentrirani na našu izvedbu – kazao je Santini


Bili ste član Vatrenih, zabilježili ste i nekoliko nastupa u kockastom dresu. Je li i dalje kod vas prevladava ponos zbog tih trenutaka i mislite li da Hrvatska može daleko na ovom Svjetskom prvenstvu?


– I dalje sam ponosan zbog tih nekoliko nastupa za hrvatsku reprezentaciju. To mi je oduvijek bio san koji sam uspio ostvariti. Mislim da Hrvatska može daleko na ovom Svjetskom prvenstvu. Navijam svim srcem da se to i dogodi i da Vatreni ponovno svojim navijačima i sebi samima donesu veliku sreću – kazao je na kraju razgovora Santini.



Kortrijk mi je ostao najviše u srcu


Ivan Santini je nastupao za tri belgijska kluba, Kortrijk, Standard i Anderlecht. Za koju od tih momčadi vas vežu najljepša sjećanja i zašto? I kratko za kraj, kako je u Zurichu čiji ste trenutačno igrač?


– U Belgiji sam igrao četiri godine i stvarno mi je bilo lijepo. Kortrijk mi je nekako ostao najviše u srcu, iako me lijepe uspomene vežu i za ostale momčadi. Imali smo bas dobru ekipu u Kortrijku i cijeli grad me je držao kao kap vode na dlanu. Sigurno neću nikada zaboraviti te dane. Što se tiče Zuricha tamo mi je lijepo, djeca idu u školu i uživamo zajedno. Što se tiče nogometa, nije krenulo najbolje ove sezone, ali nadam se da će sljedeće godine biti puno bolje – kazao je Santini