Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Japanska borilačka vještina

Zadrani na velikom međunarodnom ki aikidu susretu u Italiji

Autor: Portal ZL

26.02.2023. 16:48
Zadrani na velikom međunarodnom ki aikidu susretu u Italiji


U talijanskom gradu Novari održan je veliki trodnevni međunarodni seminar ki-aikida koji je okupio 80-tak aikidoka, majstora i učenika ove japanske borilačke vještine iz Francuske, Belgije, Njemačke, Švicarske, Velike Britanije, Španjolske, Hrvatske i Italije. Ovaj veliki sportski susret i seminar organizirao je talijanski klub iz Novare i europska Musubi Ki aikido organizacija kao Drugi memorijalni susret i okupljanje posvećeno prije dvije godne preminulom glavnom voditelju Kenjiro Yoshigasakiju, jednom od najboljih učenika velikog majstora Koichi Tohei-ja.


Na trodnevnom seminar bili su i članovi Aikido kluba Zadar, Lucija i Blanka Klasić i Nenad Vertovšek, te članovi Aikido kluba Put iz Oroslavja Martina Deak, Gordana Matijević i Jozo Matišić, kao jedini predstavnici iz Hrvatske. Seminar i susret aikidoka započeo je velikom smotrom majstora i učenika juniora, obzirom da se u ovoj vrsti aikida posebna pozornost posvećuje mladima i djeci, njihovom uvođenju u svijet aikida, razvijanju samopouzdanja, sigurnosti, kretanja i vođenja vlastite energije i suradnji s partnerom u vježbanju. Djeca i mladi su budućnost aikida i borilačkih vještina s posebnim naglaskom na nenasilju, razvoju kreativnosti i slobodnog kretanja, disanja i stavova.


Glavni voditelj seminara i glavni instruktor Musubi organizacije bio je Shihan Bruno Maule, 9. Dan (ITA), uz kojeg i Shihan Philippe Burgess, 9. Dan (GBR), a docenti predavači u pojedinim dijelovima bili su i Sensei Jan Ericson, 7. Dan (SWE), Sensei H.Schweinzer, 6. Dan (DE) i N.Vertovšek, 6. Dan (HRV). Predavač je i bio S.Chaves, 7.Dan (ESP) iz Aikikai stila, obzirom da navedena europska organizacija njeguje dobre odnose i s drugim aikido stilovima i instruktorima, vodeći se načelom kako je Aikido što ga je osnovao O’Sensei Morihei Ueshiba jedna obitelj u kojem svi mogu surađivati premda mogu imati različitu metodologiju ili tehnike.





Iz obilja pokazanog i razrađenog na sportskom susretu/seminaru mogu se izdvojiti načela i tehnike rada s Bokkenom i Jo-om, drvenim mačem i štapom, načela koordinacije uma i tijela, vježbe za razvijanje Ki-ja, usavršavanje dijelova tehnika i kretanja, stabilnosti, tehnike relaksacije, harmoniziranje izvedbi tehnika inačela, te razrada dijelova vještine iz bogate riznice što su ih iza sebe ostavili Ueshiba, Tohei i Yoshigasaki. Kao i većina ovakvih seminara, većina je bila namijenjena i majstorima i početnicima, svim spolovima i uzrastu, kako bi se, svakom na njegovom stupnju razvoja, prikazala ljepota i raznovrsnost Aikida.


Vremena uz inzenzivno vježbanje nije bilo i za duži obilazak, ali je to ipak bilo neizostavno, obzirom da je Novara vrlo pitoreskni grad s oko stotinu tisuća stanovnika i gostoljubivih ljudi, središte je istoimene pokrajine i nalazi se u istočnom dijelu regije Pijemont. Ima očuvanu staru gradsku jezgru s više trgova, krivudavih ulica s mnogobrojnim crkvama te starijim zgradama, najvažnija gradska građevina je Katedrala svetog Gaudencija, zaštitnika grada.


Boravak u Novari bio je velika motivacija i za hrvatske aikidoke i Oroslavja i Zadra, obzirom da će a koji mjesec biti održan i tradicionalni susret aikida iz ova dva grada, dok je za mjesec listopad planiran i dogovoren veliki seminar u Zadru, koji će voditi Shihan Bruno Maule, uz najavljen dolazak brojnih drugih europskih aikidoka. Biti će to daljnji poticaj razvoju ki aikida u Hrvatskoj, prigoda da se okupe mnogi majstori i učenici više stilova i drugih borilačkih vještina, a ujedno i obilježi 35. obljetnica osnivanja i djelovanja zadarskog kluba, najstarijeg Ki aikido kluba u Hrvatskoj, koji se ovim vraća na europsku mapu gradova organizatora aikido seminara, kao što je to svojedobno bila višegodišnja praksa.