Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SP u Kataru

Dalić i Vatreni danas žele ponoviti uspjeh iz 1998.: "Velika je razlika biti treći ili četvrti"

Autor: Davor Petrović

17.12.2022. 07:24
Dalić i Vatreni danas žele ponoviti uspjeh iz 1998.:

Foto: Foto REUTERS

Imamo maksimalan respekt za Maroko, koji je jedno od najugodnijih iznenađenja ovog Svjetskog prvenstva - napomenuo je izbornik uoči utakmice čiji početak je zakazan u 16 sati



DOHA  Padne li danas Maroko u borbi za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, Zlatko Dalić dodatno će zacementirati svoj status najuspješnijeg izbornika Hrvatske u povijesti, s time da je više nego logično za pretpostaviti da će njegove uspjehe biti skoro nemoguće uhvatiti u budućnosti. Bilo bližoj, bilo daljoj.


– Ovo je za nas veliki finale. Pred nama je velika utakmica i borba za medalju. Imamo maksimalan respekt za Maroko, koji je jedno od najugodnijih iznenađenja ovog Svjetskog prvenstva. Oni razmišljaju isto kao i mi pa će igrati s najboljim mogućim sastavom u ovom trenutku. Žele biti treći, i zato je ovo veliki finale za jedne i za druge – istaknuo je Dalić na zadnjoj konferenciji za medije uoči utakmice za drugu hrvatsku broncu u povijesti.


Prema njegovim riječima, plasman u polufinale predstavljao je maksimum za obje reprezentacije.




Vatreni će, kao domaćin, ponovo igrati crveno-bijeloj garnituri dresova. Bit će to šesti nastup u crveno-bijelim kvadratićima u Katru. Jedinu utakmicu u plavom dresu Dalićevi odabranici su odigrali protiv Argentine. I izgubili.


– Ovo je veliki finale maloga svijeta. Igramo sedmu utakmicu u manje od mjesec dana i dosta smo se izmorili i potrošili.


Nije na odmet podsjetiti da je Hrvatska prvi put nastupila na globalnoj smotri 1998. godine, kada je i osvojila prvu broncu. Idućih pet nastupa donijelo je srebro iz Rusije 2018. godine, a sada se otvara prilika za novu medalju.


– Ta prva bronca je bila veliko priznanje za državu Hrvatsku, koja je tek nastala. Početak blistavih nogometnih uspjeha. Sad je ovo malo drugačija stvar jer smo napravili još veći uspjeh sa srebrom, a svako novo svjetsko prvenstvo znači nam puno. Možda je ‘98. bronca imala veći značaj, ali ni ova neće biti ništa manje značajna, ako Bog da. Jako je važno ponoviti taj uspjeh, jer velika je razlika biti treći ili četvrti. Ipak smo mali i po tom segmentu radimo velike uspjehe – rekao je izbornik. 


Posljednji trening pred utakmicu s Marokom su propustili Josip Juranović, Marcelo Brozović, Joško Gvardiol i Dejan Lovren. Vlašić je ostao u hotelu jer ima virozu, a dok su Brozović, Juranović i Lovren radili u teretani po posebnom programu.


Josip Stanišić bi trebao uskočiti umjesto Juranovića. Zavisno o situaciji sa stoperima, priliku bi mogao dobiti Josip Šutalo. Za Stanišića i Šutala bio bi to debi na Mundijalu.


Upitno je tko će zamijeniti Brozovića ako veznjak Intera ne bude spreman. Mogao bi Lovro Majer, tu je i Kristijan Jakić.