Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SP u Kataru

Zlatko Dalić nadmašio Ćiru Blaževića, Vatreni poslali brončanu Belgiju kući!

Autor: Davor Petrović

01.12.2022. 21:46
Zlatko Dalić nadmašio Ćiru Blaževića, Vatreni poslali brončanu Belgiju kući!

Foto: Reuters



Zlatko Dalić odveo je Hrvatsku u osminu finala Svjetskog prvenstva i upisao se u povijest kao prvi izbornik koji je na čelu reprezentacije izborio prolazak skupine na tri velika natjecanja, ostavivši iza sebe Ćiru Blaževića. Odlučujuća utakmica s Belgijom definitivno nije bila ljude slabog srca, pogotovo ne u završnim minutama sudačke nadoknade.


Zapravo, opasne situacije su cijelo vrijeme prštale na obje strane, s time da je Hrvatska stalno tražila pobjedu, iako je u startu bilo jasno da ju dalje vodi i neriješeni rezultat.


Nije prošlo niti deset sekundi igre na stadionu Ahmad bin Ali kada je s mjesta gdje se spajaju linije kaznenog prostora Ivan Perišić pucao prema golu, tražeći suprotni kut. Na hrvatsku žalost, ta bomba je prohujala pokraj stative. Vrlo brzo se ispostavilo da je Dalić bio smrtno ozbiljan kada je govorio da me ne pada na pamet traženje „nule“. Naime, Hrvatska je imala dva obećavajuća ulaska u šesnaesterac suparnika, ali izostao je kvalitetan zadnji pas.


Maroko poveo protiv Kanade




Igrala se 4. minuta kada je stigla vijest da je na stadionu Al Thumama Hakim Ziyech je Maroku donio vodstvo protiv Kanade, a to je značilo da je ova utakmica dobila radni naslov „Pobjednik nosi sve“. U međuvremenu je Belgija uspostavila terensku ravnotežu i počela sve ozbiljnije napadati. Tako je u 11. minuti Josip Juranović u zadnji tren blokirao udarac Yannicka Carrasca iskosa, s lijeve strane.


Ubrzo je sijevnula i belgijska kontra, koju je povukao Kevin De Bruyne. Srećom po hrvatske ambicije, udarac Driesa Mertensa s ruba kaznenog prostora u sebi nije imao dovoljnu dozu preciznosti. Hrvatska je uzvratila iz prekida, koji je iznjedrio prekršaj Carrasca na Andreju Kramariću. Anthony Taylor bez razmišljanja je dosudio jedanaesterac, ali tu odluku je poništio kada ga je VAR soba upozorila da se prilikom izvođenja tog slobodnog udarca Dejan Lovren nalazio u malom zaleđu.


U tim trenucima utakmica je bila potpuno otvorena, s dosta ritma. Hrvatskoj nije padalo na pamet držanje neriješenog rezultata, a  Belgijancima bilo savršeno jasno da više ne mogu maštati o ludom danu Kanade, odnosno uvjerljivom porazu Maroka, koji bi ih, u slučaju remija, čudesno odveo dalje na gol-razliku. K tome, u 23. minuti je Youssef En-Nesyri povećao prednost Lavova Atlasa, čime im je praktički osigurao mjesto u osmini finala.


Tu negdje je došlo do pada tempa. Doduše, to je bilo za očekivati jer bi obje momčadi teško izdržale cijelu utakmicu u ritmu iz početnih dvadeset minuta igre. I jedni, i drugi su i dalje tražili gol, ali sada je u tim napadačkim akcijama postojala i doza opreza, odnosno manje igrača je jurilo u kazneni prostor suparnika.


Prvo poluvrijeme bez gola


Tijekom završnice prvog dijela Belgija je na nekoliko minuta preuzela kontrolu lopte, ali to joj nije donijelo ništa opipljivo. Hrvatska je, pak, u tim trenucima bila suzdržana, pogotovo kada se u obzir uzme početak utakmice, pazeći da si ne zakomplicira život pred odlazak na petnaestominutni odmor. Nešto slično je na stadionu Al Thumama u tim trenuima Marokancima priuštio autogol Nayefa Aguerda.


Na početku drugog dijela Roberto Martinez na teren je poslao Romelua Lukakua, umjesto Mertensa. Belgijanci su odmah pokušali pojačati pritisak, a to im je donijelo tek jednu gužvu nakon prekida. Na suprotnoj je strani Thibaut Courtois ispod prečke odbio u korner udarac Matea Kovačića s vrha kaznenog prostora. Doduše, lopta je išla ravno u njega.


Golman Belgije uskoro je imao pune ruke posla. Naime, u razmaku manjem od minute morao se bacati na oštre prizemne udarce Kovačića i Luke Modrića, sa šesnaest, odnosno trinaest metara. Na njihovu žalost, bio je uspješan u tim intervencijama. U tim trenucima Hrvatska je pokušavala preuzeti inicijativu, a to joj se skoro obilo o glavu.


Igrala se 61. minuta kada su Belgijanci složili odličnu akciju za Carrasca, koji se ubacio u sredinu s lijevog boka. Njegovo utrčavanje ispred peterca blokirao je Dominik Livaković, a odbijena lopta je završila kod Lukakua, čiji je udarac zatresao stativu praznog gola. Za Dalića je to očigledno bio znak da treba osvježiti momčad i uskoro su Kramarića i Marka Livaju zamijenili Mario Pašalić i Bruno Petković.


Intervencija pred crtom


Protok vremena Belgijance je sve više tjerao prema naprijed, otvarajući Hrvatskoj dosta prostora za kontre i polukontre. Nervoza je, pak, rasla na obje strane sa svakom novom sekundom. Ulazak u zadnjih deset minuta osnovnog dijela utakmice donio je novi nalet Hrvatske, dok su Belgijanci djelovali kao momčad koja je potrošila sve ideje. Taj dojam je, međutim, bio varljiv.


Naime, njihov završni juriš izazvao je paniku kod Dalićevih štićenika. Osim toga, Martinez je u 87. minuti na teren poslao Edena Hazarda, nadajući se da će neki njegov donijeti promjenu. Taj potez je unio dodatnu paniku u hrvatske redove. Tako je Lukaku mogao donijeti pobjedu Belgiji u prvoj minuti sudačke nadoknade, kada je iz blizine prsima gurnuo loptu prema nebranjenom dijelu mreže. Međutim, Livaković je uspio intervenirati pred crtom.