Foto: Pexels
Pravilna probava počinje iz usta čak i prije želuca, saznajte žvačete li pravilno kada jedete
Dobro zdravlje počinje od stola, ne samo od toga što jedete, već i od toga KAKO jedete: otkrivamo 5 znakova koji vam pokazuju da morate više paziti na način na koji žvačete hranu.
Dobra probava ključna je za dobar život tijekom dana. Prebrzo jedenje može dovesti do osjećaja težine u želucu ili čak do neasimilacije najvažnijih nutrijenata na pravi način.
Kao što vidite, uživanje u hrani koju jedete važnije je nego što ste možda mislili.
Otkrijmo 5 znakova lošeg žvakanja:
1. Možete patiti od želučane kiseline
Ako malo žvačete, uvelike povećavate šanse za kiselinu u želucu. To je zato što žvakanje potiče proizvodnju kiseline, koja je neophodna za nesmetan probavni proces.
Prebrzo jedenje ne dopušta tijelu da proizvede ovu kiselinu, što u kombinaciji s lagano sažvakanom hranom postaje savršen recept za želučanu kiselinu.
2. Ne asimilirate hranjive tvari pravilno
Makronutrijenti potrebni našem tijelu za pravilno funkcioniranje su ugljikohidrati, bjelančevine i masti, koje možete zamisliti kao građevni materijal za cijelo tijelo.
Tijekom žvakanja počinje proces razgradnje ovih makronutrijenata u njihovim inačicama koje naše tijelo najlakše asimilira, a to su monosaharidi, aminokiseline i masne kiseline.
Ove “manje” hranjive tvari asimilira tanko crijevo, gdje se odvija najveći dio procesa asimilacije, ali ako niste pravilno žvakali hranu, to dovodi do slabije apsorpcije i posljedično fizičkog i psihičkog stresa.
3. Možete doživjeti probleme s probavom
Tijekom putovanja koje hrana čini od usne šupljine do tankog crijeva, naše tijelo izlučuje neke tvari ključne za probavu.
Gušterača proizvodi specifične enzime za probavu, dok žučni mjehur proizvodi žuč, a oboje imaju za cilj daljnju razgradnju hrane.
Međutim, te tvari idu do određene točke: ako hrana nije razgnječena zubima, enzimi i žuč ne mogu jamčiti pravilnu probavu.
Uobičajene nuspojave uključuju probavne smetnje, plinove i zatvor.
4. Jedete više nego što trebate
Ako vam je jedan od ciljeva smršaviti, žvačite smirenije i pažljivije.
Prebrzo jedenje ometa komunikaciju unutar našeg tijela: mozak nije u stanju prenijeti osjećaj sitosti i stoga smo skloni halapljivo jesti kako bismo se zasitili.
5. Ne cijenite ono što jedete
Ovo se može činiti kao manje važna točka, ali zapravo je prvi korak u preokretanju sklonosti prejedanju.
S druge strane, nekima zdravlje možda nije dovoljan razlog da preispitaju svoje navike.
Međutim, ako razmislite o tome, važno je znati cijeniti hranu, ne samo kao nešto ukusno i slasno, već i kao emocionalni i društveni ritual.
Kada jedete s obitelji ili prijateljima, važno je uživati u trenutku, a uvažavanje okusa prvi je korak da se vrati spokoj i istinski živi taj trenutak.
najnovije
najčitanije
Zadar
VELIKI PETAK
Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra
Hrvatska
ministarstvo turizma
Brnjac: Prihodi od stranih turista u 2023. godini 14,6 milijardi eura
Košarka
Spektakl
NBA zvijezde, hrvatska košarkaška vrsta i selekcija Europe u Areni u čast Draženu Petroviću
Ostali sportovi
Dobre vijesti
Leona Popović ipak ne mora na operaciju koljena, krajem travnja vraća se na snijeg
Nogomet
Tužna obljetnica
Prije 16 godina stradao je Hrvoje Ćustić
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE