Utorak, 31. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Do ranog proljeća

Budite na oprezu zbog malih životinjica: "Nisam mrtav, ja sam samo jež koji hibernira"

Autor: Šarlota Brnčić

28.11.2022. 09:17
Budite na oprezu zbog malih životinjica:

Foto: Pexels

Ako među lišćem u svom vrtu vidite naizgled beživotnog ježa, nemojte ga tresti niti zakopavatiU ovo doba godine moglo bi se dogoditi da među šumskim lišćem ili u svom vrtu ili među grmljem naiđete na ježa, naizgled beživotnog.


Prvi instinkt je pomaknuti životinju ili vjerovati da je mrtva. Ali u većini slučajeva nije tako: samo je u hibernaciji.


Kako bi preživjeli tijekom zime, kada je hrane malo, ovi simpatični ugroženi sisavci “odmaraju”, nakon što su nakupili zalihe masti koje će iskoristiti kao rezervu energije.
Za njih faza hibernacije počinje krajem listopada i početkom studenog i može trajati do travnja.


Tijekom tih mjeseci sve vitalne funkcije ježeva smanjene su na minimum: njihovo srce usporava, prelazeći sa 180 otkucaja u minuti na oko 8 otkucaja u minuti: disanje se smanjuje s 40/50 udisaja u minuti na 3 ili 4 udisaja u minuti, a također se snižava tjelesna temperatura od 36° na minimalno 5°.


Upravo zbog toga ježa koji hibernira lako možemo zamijeniti s mrtvim ježem. Dakle, jedino što možete učiniti da ih zaštitite jest ostaviti ih gdje jesu i ni na koji način ih ne izlagati stresu.


“Ne dirajte ih, ne mičite ih, i prije svega nemojte ih zakopavati – upozoravaju Ekološki ekozoofilni čuvari – Ostavite ih gdje jesu, neka mirno spavaju jer im je ovaj dugi san prijeko potreban.”


Ježevi su navikli graditi vlastito sklonište za zimu: obično se skrivaju u grmlju ili ispod lišća. Ali ako imate vrt, možete im ponuditi malu pomoć, izgraditi im udobnu drvenu kućicu.


Također, kako biste im pomogli, trebali biste izbjegavati bacati suho lišće već ga pokupiti i ostaviti na hrpi na jednom mjestu.


Tako će ježevi lako pronaći udobno mjesto za zimski san.