Foto: Pexels
Njegov nedostatak može dovesti do problema u razvoju i rastu djece
Hrana bogata cinkom nikako ne smije nedostajati na vašem stolu. Naime, cink je mineral neophodan za funkcioniranje vašeg tijela.
Zaslužan je za aktiviranje mnogih organskih funkcija i uvijek bi ga trebalo imati u svakodnevnoj prehrani.
Zapravo, hrana je naš glavni izvor cinka. Stoga neuravnotežena prehrana, koja ne osigurava odgovarajuću raznolikost namirnica, bogata industrijskim i pretjerano rafiniranim namirnicama, može uzrokovati nedostatak cinka s negativnim utjecajem na zdravlje.
S obzirom na funkciju hormonalne regulacije, nedostatak cinka može dovesti do problema u razvoju i rastu djece i adolescenata.
Kod odraslih muškaraca, međutim, može dovesti do niskih razina testosterona i niskog broja spermija.
Nedostatak cinka obično se manifestira simptomima kao što su:
- osjećaj umora
- poremećen san
- lomljivost kose s relativnim gubitkom
- problemi s kožom
- smanjenje tjelesne obrane
Budući da je mineral prisutan u mnogim namirnicama, prilično je rijedak nedostatak, osim u slučajevima bolesti ili poremećaja koji mogu promijeniti crijevnu apsorpciju mikronutrijenata ili ako se uzimaju određeni lijekovi.
Pogledajmo pobliže koje su namirnice najbogatije cinkom na 100 g proizvoda:
1. Kamenice
Daju samo 69 kcal na 100 g i sadrže uglavnom proteine i malo masti. Međutim, njihovih 30 mg kolesterola čini ih hranom koju treba konzumirati umjereno.
To je namirnica koja sadrži najviše cinka (39,3 mg/100 g), ali je bogata i vitaminom B3, fosforom, željezom i kalijem.
Stoga nije slučajnost da se kamenicama pripisuju afrodizijačka svojstva: dobra količina cinka, naime, potiče spolnu funkciju kod muškaraca i žena.
2. Pšenične klice
Pšenične klice izvrstan su izvor hranjivih tvari poput aminokiselina, masnih kiselina, mineralnih soli i vitamina.
Međutim, uklanjanjem vanjske strane zrna radi rafiniranja pšenično brašno ostaje bez većine vlakana i drugih mikronutrijenata.
Stoga je bolje konzumirati cjelovite žitarice, kako preporučuju nutricionisti, pri čemu se zrno pšenice prerađuje cijelo.
Na tržištu se pšenične klice nalaze u prahu, a mogu se dodati u smoothieje, jogurte ili salate.
3. Goveđa jetra
S 12 mg cinka na 100 g, goveđa jetra je dobar izvor ovog minerala, ali i drugih minerala i vitamina.
Konkretno, sadrži proteine, malo ugljikohidrata i vitamine kao što su A (uključen u vid i reproduktivnu funkciju), skupina B (osobito B9 ili folat i B12) i vitamin D koji potiče rad imunološkog sustava i metabolizam koštanog tkiva.
Također je vrlo bogata željezom, fosforom (važan za zdravlje kostiju) i selenom (neophodan za rad štitnjače).
4. Grana Padano
S 11 mg cinka na 100 g, Grana Padano je među sirevima koji su najbogatiji ovim mineralom.
Bogat je mineralnim solima, osobito kalcijem, a 25 g Grana Padano zadovoljava 30% dnevnih potreba odrasle osobe za kalcijem, fosforom i cinkom, ali i za vitaminima B12, B2 i vitaminom A.
5. Tostirane sjemenke bundeve i sjemenke sezama
Sjemenke su to s dobrim sadržajem cinka, ali i drugih minerala poput magnezija, fosfora, željeza i selena.
Također su izvor folata (vitamin B9) i vitamina E.
Konkretno, tostirane sjemenke bundeve sadrže 10,3 mg cinka na 100 g, a sjemenke sezama 10,7 mg.
6. Indijski oraščići
Sa svojih 6 mg cinka na 100 g, indijski oraščići također su izvrstan izvor omega-9, “dobre” masti koja pomaže u snižavanju kolesterola, visokih triglicerida i smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
7. Hobotnica
Hobotnica je odličan izvor vitamina i mineralnih soli, s 5,1 mg cinka na 100 g cinka. Zbog niskog udjela masti idealna je za mršavljenje, ali sadrži manje proteina od ostalih riba.
Od minerala ističu se fosfor i kalcij (za zdravlje kostiju i zubi), kalij (saveznik krvnog tlaka) i selen (za funkcioniranje staničnih antioksidansa).
Od vitamina dobro su zastupljeni A (neophodan za vid, razvoj kostiju i rast zuba), B12 (esencijalan u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca) i vitamin C (s antioksidativnim svojstvima i jačanjem imunološkog sustava).
8. Govedina
Kod odraslih goveda cink je dobro zastupljen ( 5 mg/100 g ) zajedno s drugim mineralima kao što su kalij, fosfor, selen.
Kao i svako crveno meso, bogato je hranjivim tvarima koje naše tijelo odmah asimilira.
Pronalazimo proteine visoke biološke vrijednosti, sa svim esencijalnim aminokiselinama i vitaminima B skupine.
Također je dragocjena namirnica u dijetama za mršavljenje, jer pomaže u mršavljenju sagorijevanjem masti bez utjecaja na čistu mišićnu masu.
9. Grah
Mahunarke osiguravaju dobru opskrbljenost cinkom, a najviše ga ima grah ( 3,4 mg/100 g ).
To su namirnice bogate važnim nutritivnim svojstvima među kojima se ističu proteini, kalij, fosfor, magnezij i kalcij, vitamini skupine B, C i A.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PARLAMENTARNI IZBORI
NOVE IZLAZNE ANKETE HDZ 59 mandata, 43 Rijekama pravde
Hrvatska
HDZ
Bačić zadovoljan izlaznim anketama, vjeruje u još bolji rezultat u konačnici
Hrvatska
ANKETA IPSOSA
Ovdje možete provjeriti rezultate izlaznih anketa po pojedinim izbornim jedinicama. Ima iznenađenja
Nogomet
Nogomet
Veznjak Real Madrida sve je bliže Milanu. Kraljevi mu neće stvarati probleme
Nogomet
HNL
Dinamo odigrao zaostalu utakmicu i smanjio zaostatak za Rijekom na dva boda
Zadar
stanovi na višnjiku
Odmak od prvog roka izazvao nervozu kod kupaca stanova. Doznajemo kada počinje useljavanje
Crna Kronika
veći požar
[VIDEO] Gori borova šuma u općini Ražanac! Na teren stigla i dva kanadera
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (8) Arbanasi imaju rajsku šetnicu, a živi se kao na selu: ‘Asfalt je katastrofa…’
Novosti
Hrvatska bira
PARLAMENTARNI IZBORI Objavljene druge izlazne ankete, ima malih promjena
Crna Kronika
prometna nesreća