Utorak, 31. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izumio picajol

Dijeta kojom se može izgubiti 7 kilograma u mjesec dana, bazirana je na pizzi!

Autor: Šarlota Brnčić

24.01.2023. 07:22
Dijeta kojom se može izgubiti 7 kilograma u mjesec dana, bazirana je na pizzi!

Foto: Pexels

Je li to uopće moguće i kakva je to točno pizza?Pizza svaki dan za mršavljenje? Ako odaberete prave sastojke, da, i, prema riječima kuhara, slučajno iz Napulja, nakon “pizza dijete” mjesec dana izgubili biste 7 kilograma.


Ali od čega se sastoji pizza dijeta? I djeluje li stvarno?


Izumio ju je kuhar Pasquale Cozzolino koji se prije manje od 10 godina preselio u Veliku Jabuku, a temelji se na jednoj pizzi dnevno (oko 600 kalorija) i nekim temeljnim tajnama: vrlo malo soli u tijestu, vrlo dugo dizanje (kvasac ili pivo) i bez masti ili sa puno manje šećera.
Ukratko, sve ovisi o tome koju pizzu jedete, kako je pripremljena i u koje doba dana je jedete.


Ako izbjegavate nareske, hranu u ulju i onu vrlo kaloričnu pripremljenu sa začinima svih vrsta i umjesto toga se fokusirate na povrće ili, još bolje, na klasičnu margheritu, pizza dijeta obećava čuda.


U svojoj knjizi kuhar Cozzolino objašnjava što je rigorozna napuljska dijeta bazirana na pizzi i od čega se sastoji.


Dijeta prije svega predviđa zdrav i obilan doručak: zeleno svjetlo za žitarice, voće, bademovo mlijeko i, ako volite, čak i jaje.


Također, i dva keksa s džemom ili medom, voće, kava i čaša mlijeka za one koji to uvrste u svoju prehranu.


Ručak je vrijeme za pizzu: margherita je klasična napuljska pripremljena sa tijestom od brašna, vode, soli i kvasca, rajčice te malo mozzarelle i bosiljka, bez dodanih masnoća i šećera.


Kada se pravilno pripremi, pizza margherita puni je obrok od 570 kalorija. U ovom trenutku već ste konzumirali 70% dnevnih kalorijskih potreba.


Za večeru se jedu samo proteini, po mogućnosti nemasni, uz dodatak salate ili povrća.


Djeluje li pizza dijeta doista?


Kao i sve dijete s jednom hranom, treba je uzeti s rezervom. Kod pizze je nužno voditi računa o kalorijama i činjenici da se, bez obzira želite li ili ne pridržavati režima mršavljenja, mora smatrati cjelovitim obrokom koji stoga ne zahtijeva nikakve dodatke (za ručak ili večeru ).


Kao i kod svih “isforsiranih” stilova prehrane, i onaj koji se temelji na pizzi mora biti analiziran od strane stručnjaka, koji će prema vašem osobnom slučaju procijeniti koju biste dijetu mogli slijediti u slučaju prekomjerne težine.