Foto: Pixabay
Zadnjih dana na portalima se pojavila vijest o kruhu od zrikavaca. Nije riječ o vicu. Naime, talijanski pekari proveli su eksperiment koristeći brašno od zrikavaca koje dolazi iz Vijetnama, ali uskoro će – čim u talijanskom ministarstvu budu spremna sva odobrenja za proizvode koji sadrže kukce – biti ispečen prvi kruh s brašnom od zrikavaca iz talijanske regije Piemonte, javlja ANSA.
Proizvodnja kreće u ožujku
Vijest donosi, godinu dana nakon otvaranja lokala Tellia Lab u Torinu, 32-godišnji pekar Enrico Murdocco, specijaliziran za kruh. Murdocco je započeo svoje istraživanje izradom kruha s brašnom od zrikavaca (acheta domesticus).
“Mi pokušavamo mijesiti kruh s brašnom koje distribuira talijanska farma Cricket Farm u mjestu Scalenghe (Torino) i želimo shvatiti na koje ga načine još možemo koristiti u pekarstvu”, rekao je Murdocco. Proizvodnju ovog kruha planira pokrenuti u ožujku.
U lokalu Tellia Lab brašno od zrikavaca Murdocco stavlja u tijesto u malom postotku, miješajući ga sa pšeničnim nerafiniranim brašnom, “ali kruh s brašnom od zrikavaca očito nikad ne može zamijeniti tradicionalni kruh.
Kruh s brašnom od zrikavaca ima veliku količinu proteina jer to brašno u 70-postotnom udjelu čine kvalitetni proteini, esencijalne aminokiseline i masnoće (omega 3 i omega 6). Ovo brašno zanimljivo je također jer je bogato vitaminom B12, željezom, fosforom, natrijem, kalcijem i vlaknima”, objašnjava Murdocco.
Za sportaše i osobe na visokoproteinskoj dijeti
Murdocco planira s vremenom obogatiti ponudu proizvodima na bazi brašna od zrikavaca te sklopiti partnerstvo i suradnju s nutricionistima. “Riječ je o proizvodima uglavnom namijenjenima sportašima ili onima koji se pridržavaju dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i velikim udjelom proteina”, pojašnjava Murdocco.
Brašno od zrikavaca može se koristiti pri izradi tjestenine, pri kuhanju povrtnih juha, pri izradi čokolada i kuhanju salsi. Ono dakle može poslužiti kao dodatni sastojak mnogih jela, kako bi im se dodali proteini.
No ukoliko neki pakirani proizvod sadrži brašno od zrikavaca to treba biti istaknuto na etiketi, zajedno s upozorenjem za osobe alergične na školjke, mekušce i grinje, jer su oni slični zrkivacima po proteinskom sastavu, piše Il Corriere della Sera.
Cijena kruha 18-20 eura po kg
Iako je mladi pekar već naišao na kritike na društvenim mrežama, ima i onih koji su odmah htjeli kušati njegov kruh na bazi brašna od zrikavaca. No zasad je to nemoguće; trebat će pričekati ožujak. Cijena je ipak već poznata.
“Računajući da brašno od zrikavaca kupujem po cijeni od 35 eura po kilogramu, kruh s ovim brašnom stajat će od 18 do 20 eura po kilogramu”, rekao je Murdocco. Znači, dvostruko više nego tradicionalni kruh, zaključuje Il Corriere della Sera.
najnovije
najčitanije
Gastro
SLASNA HRSKAVOST
Pretvorite baguette u caprese pizzu za savršen obrok u talijanskim bojama
Hrvatska
HRABRE SE
Domovinski pokret: Čvrsto kao stijena stojimo da SDSS ne može biti dio vlasti
Županija
ZABORAVLJENE DELICIJE
[FOTO] Manifestacija ‘MarsOvca’ novi hommage paškoj ovci, hraniteljici otočnih težaka
Feelgood
Sklizak teren
Pobijedite u svakoj svađi s ovih 5 zlatnih pravila (bez pogoršanja stvari)
Hrvatska
MARIO STILINOVIĆ
Priveden šef gospićkog HDZ-a, prijavila ga supruga. Sve je eskaliralo nakon loženja peći
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
legendarni veslač