Petak, 27. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Novitet u svijetu čaja

Japanski istraživač otkrio novu vrstu čaja koji se radi od izmeta gusjenica

Autor: Lucija Sučić

24.01.2023. 07:20
Japanski istraživač otkrio novu vrstu čaja koji se radi od izmeta gusjenica

Foto: Pixabay

Navodno je dotični izmet veoma mirisan...Chu-hi-cha je naziv nove vrste čaja koju je otkrio japanski istraživač sa Sveučilišta Kyoto, a radi se od – izmeta gusjenica!


Tsuyoshi Maruoka došao je na ideju o čaju od gusjenica tijekom diplomskog studija na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Kyotu, dok je istraživao odnos između dotičnih insekata i biljaka.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 虫秘茶 Chu-hi-cha (@chuhicha)


Naime, jednog dana, u laboratoriju u kojem je obavljao svoja istraživanja, donešeno je 50 ličinki gubara.
Isprva zapravo nije znao što bi s njima, ali je na kraju odlučio održati ih na životu dok ne odluči, pa je ubrao lišće s obližnje trešnje i njima nahranio gusjenice.


Dok je čistio izmet, primijetio je da ima zapravo ugodan miris i gotovo istog trenutka pala mu je na pamet ideja da od izmeta skuha čaj.


Ne samo da je tamna boja izmeta davala čaju ugodnu boju, već je piće mirisalo na trešnjin cvijet te je navodno imalo izvrstan okus.


Ovaj uspješan eksperiment nadahnuo je Maurokau da još više istraži novu vrstu čaja koju je smislio, te je tako počeo eksperimentirati s oko 40 različitih vrsta biljaka i 20 kukaca i ličinki, a rezultati su bili vrlo ohrabrujući.


No dakako, sa stotinama tisuća biljaka i insekata diljem svijeta, kombinacije su gotovo beskrajne.


Maruoka tvrdi da se “aroma i okus Chu-hi-cha dramatično mijenjaju ovisno o vrsti biljke i kukca koji se križaju”, prenosi Oddity Central.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 虫秘茶 Chu-hi-cha (@chuhicha)


Sirove biljke inače imaju trpak i gorak okus u svrhu da obeshrabri životinje da ih konzumiraju, no neki su insekti evoluirali kako bi neutralizirali taj okus uz pomoć enzima u svom probavnom sustavu. U obliku balege, prerađene biljke više nisu trpke ili gorke i postaju iznenađujuće mirisne.


Inspiriran svojim otkrićem, Tsuyoshi Maruoka odlučio je napraviti komercijalnu verziju pa je nedavno objavio crowdfunding kampanju na japanskoj platformi Camp-Fire.


Već je premašio svoj izvorni cilj od 1 milijun jena (7800 dolara) za više od 100 posto.


“Ulagači” u njegovu ideju navodno će dobiti uzorke dviju trenutno dostupnih Chu-hi-cha sorti – “Sakura x Iraga” (na bazi lišća trešnje) i “Kuri x Omizuao” (na bazi lišća kestena).


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 虫秘茶 Chu-hi-cha (@chuhicha)


Zanimljivo je da su ljudi stotinama godina kao lijek konzumirali čaj napravljen od izmeta svilenih buba koje su se hranile listovima čaja. Međutim, Chu-hi-cha je prva komercijalna vrsta čaja napravljena od izmeta gusjenica.


Inače, ako vam je odbojna ideja kuhanja čaja od izmeta gusjenica, trebali biste znati da se neke od najskupljih vrsta kave na svijetu kuhaju od ptičjeg i slonovskog izmeta…