Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Protiv pretilosti

Jedenje šake orašastih plodova i sušenog voća tajna je izbjegavanja debljanja

Autor: Šarlota Brnčić

16.11.2022. 07:41
Jedenje šake orašastih plodova i sušenog voća tajna je izbjegavanja debljanja

Foto: Foto Pexels

Suho voće je dobro i zdravo i nije istina da deblja ako se umjereno konzumira



Više smo vam puta govorili o blagotvornosti sušenog voća, odličnog međuobroka koji obogaćuje naše tijelo vitaminima, mineralima i dobrim masnoćama.


Mnogi ga ljudi, međutim, izbjegavaju pogrešno misleći da ih može udebljati.


Zapravo, ako se jede umjereno, ima potpuno suprotan učinak. Prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health, mala količina sušenog voća koju treba jesti svaki dan (točnije 14 grama) može spriječiti debljanje.




Istraživanje je obuhvatilo 3 skupine: 51.529 muškaraca u dobi od 40 do 75 godina, 121.700 žena u dobi od 35 do 55 godina i 116.686 žena u dobi od 24 do 44 godine.


Svi su ljudi praćeni 20 godina, a posebno je bilježeno njihovo zdravlje, težina i prehrana, koji su se svake četiri godine ponovno procjenjivali i ažurirali.


Utvrđeno je da su oni koji su jeli najmanje 14 grama sušenog voća svaki dan imali manji rizik od dobivanja 2 ili više kilograma u sljedeće 4 godine.


Pogotovo ako je sušeno voće zamijenilo druge vrste izrazito manje zdravih grickalica poput pomfrita, prerađenog mesa, rafiniranih žitarica ili slatkiša.


Treba napomenuti da se odrasli u prosjeku svake godine udebljaju za 500 grama. No, jednostavna dobra navika redovitog konzumiranja orašastih plodova mogla bi spriječiti ovo postupno i kronično debljanje, čime bi se izbjegli problemi poput prekomjerne težine i pretilosti.


Orašasti plodovi bili su posebno korisni kao prevencija. Šaka dnevno smanjuje rizik od pretilosti za 15%.


Među prednostima konzumacije sušenog voća, osim bogatstva nutrijenata, je i mogućnost povećanja osjećaja sitosti.


Osim toga, orašasti plodovi bogati su nezasićenim mastima koje, prema nekim istraživanjima, povećavaju oksidaciju masti i termogenezu, pomažući bržem pretvaranju kalorija u energiju.