Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ukusno i zdravo

Juha od rajčice i kokosa stvorena za detoksikaciju

Autor: Mija Dropuljić

28.02.2023. 07:35
Juha od rajčice i kokosa stvorena za detoksikaciju

Foto: iStock

Tijekom zimskih mjeseci se naša tijela često osjećaju iscrpljeno



Detoksikacija je često povezana s pijenjem sokova i postom. Ova kremasta juha od rajčica i kokosa s blagom pikantnošću dokazuje da može izgledati i sasvim drugačije (i puno ukusnije).


Začinjena hrana podupire tijelo u njegovom samočišćenju: potiče razgradnju štetnih tvari i izbacuje toksine. Ovisno o vašem ukusu, stupanj ljutine juhe možete mijenjati dodavanjem više ili manje čilija nego što je navedeno u receptu.


Sastojci (za četiri porcije):


  • 2 žlice kokosovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 komad đumbira, oguljen, sitno nariban
  • 1 žlica srednje ljutog curry praha
  • 1/4 žličice čili pahuljica
  • 85 grama crvene leće
  • 1 limenka passate od rajčice
  • 1 konzerva nezaslađenog kokosovog mlijeka
  • malo soli i papra po ukusu

Priprema:


Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj temperaturi. Zatim pirjajte luk uz stalno miješanje dok ne postane proziran. Dodajte češnjak, đumbir, curry prah i čili pahuljice i također pirjajte oko 2 minute dok ne zamiriše.




Dodajte leću i kuhajte 1 minutu. Dodajte rajčice, prstohvat soli, malo papra i oko 500 ml vode. Odvojite malo kokosovog mlijeka za posluživanje i dodajte preostalo kokosovo mlijeko u tavu.


Zakuhajte smjesu, smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok leća ne omekša, ali ne postane kašasta, oko 20-25 minuta. Začinite juhu s još soli i papra ako je potrebno. Za posluživanje juhu podijelite u zdjelice. Prelijte ostavljenim kokosovim mlijekom.


Juha se može pripremiti čak tri dana unaprijed. Jednostavno ostavite juhu da se ohladi nakon kuhanja, poklopite lonac i pospremite u hladnjak.


Zašto je ova juha malo detoksikacijsko čudo? Đumbir i čili dva su najvažnija začina za detoksikaciju, a tu je i curry prah koji sadrži cimet, kajenski papar i kurkumu. Svi ti sastojci potpomažu detoksikaciju organizma na potpuno prirodan način.