Foto: Pexels
Može se pokazati vrlo korisnom na mnogim poljima, od njege tijela do biljaka
Banana je voće s tisuću dobrobiti za zdravlje: bogata je mineralnim solima (kalijem, magnezijem), pomaže u očuvanju pamćenja, smanjuje stres i održava visoku koncentraciju.
Povećava osjećaj sitosti unatoč malom broju kalorija (zato je idealna za one koji su na dijeti) te, konačno, idealan je međuobrok za one koji se bave sportom, a doprinosi jačanju kostiju i pravilnom radu srca.
No, budite oprezni: čak i kore banane, koje se obično bacaju, vrlo su bogate blagotvornim svojstvima za naše tijelo.
Bogate su vlaknima, kalijem, inulinom, vitaminima B, polifenolima i karotenoidima.
Suprotno uvriježenom mišljenju, kore banane su jestive i mogu se konzumirati na mnogo načina.
1. Za ukusne recepte
Prije konzumacije kore ovog voća potrebno je dobro oprati pod tekućom vodom i odstraniti dijelove koji na oko izgledaju smeđe ili malo oštećeni.
Preporučamo konzumaciju samo organskih voćnih kora, bez pesticida i drugih kemikalija na površini.
Potom se možete odlučiti za konzumaciju sirove kore od banane kao sastojka u smoothijima ili pečene u pećnici (možete pripremiti odličan čips na bazi kore od banane).
Naposljetku, od osušene kore banane možete napraviti izvrsno kandirano voće ili dodati u čaj.
2. Za njegu tijela
Kora banane može vam pomoći da vaša koža bude blistava, hidratizirana i zategnuta, kao i spriječiti pojavu prištića i mladenačkih akni.
Sve što trebate učiniti je utrljati unutrašnjost kore (uvijek dobro oprane i osušene!) direktno na kožu: tako će ona otpustiti sve za vas korisne hranjive tvari.
Također, može pomoći u smanjenju natečenosti uzrokovane stresom i umorom.
Konačno, kora banane može pomoći u ublažavanju tegoba uzrokovanih iritacijama i opeklinama, ali i svrbeža izazvanog ubodima insekata.
3. Za njegu biljaka
Kora banane nije samo riznica vitamina i mineralnih soli za nas ljude, već i za naše biljke. Zato od njih možemo brzo i jednostavno napraviti učinkovito gnojivo za biljke i povrće.
Sve što trebamo učiniti je uroniti koru banane u toplu vodu na nekoliko sati, a bolje ako je izrezana na male komadiće.
Tijekom ovog namakanja, sve hranjive tvari imat će dovoljno vremena za prijenos u vodu, koja će na kraju promijeniti boju.
Nakon što ih voda upije, ostaje nam samo filtrirati tekućinu i prebaciti je u raspršivač, a što će nam olakšati raspršivanje supergnojiva po lončanicama i vrtu.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Europska liga
“Čekičari” se žale na suce nakon ispadanja od Bayera: “Igrali smo protiv 14 igrača”
Zadar
dobrovoljni darivatelji
HUMANITARNA AKCIJA Zadarski policajci darivali krv
Ostali sportovi
Kup Dalmacije
Jadran ukupno treći na drugoj regati
Svijet
bliski istok
Iran zasad nema namjeru odgovoriti na napad
Nogomet
2. ŽNL
Nevjerojatan rezultat Debeljaka i NOŠK-a
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo bivši profesionalni košarkaš i trener Denis Skitarelić
Zadar
LIJEPA PRIČA
KONAC DJELO KRASI Zadranka Matea Ljubanović u Norveškoj ispisuje uspješnu poduzetničku priču
Zadar
HEP JAVLJA
INFORMIRAJTE SE! Brojne ulice u Zadru sutra ostaju bez električne energije
Hrvatska
DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO
Prebrojano je 99,74 posto glasova. HDZ preko noći dobio jedan dodatni mandat, IDS ga izgubio
Županija
PODRŠKA S JUGA