Foto: iStock
Nered se u vlastita četiri zida često širi brže nego što biste željeli. Pobijedite kaos jednostavnom metodom uklanjanja nereda Marie Kondo
Vjerojatno ste se i vi našli u ovoj situaciji: čim se odlučite pospremiti, toliko ste sretni zbog urednog doma da u tom trenutku odlučujete kako više nikada nećete dopustiti da kaos zavlada. Ali svakodnevica se brzo uvlači, iznošena odjeća umjesto u košari za rublje završi na stolici, pisma i papirologija leže uokolo, a vi se ponovno spotičete o dječje igračke ili igračke za kućne ljubimce. Što bi trebalo pomoći? Ova jednostavna 5-minutna metoda koju je osmislila Marie Kondo!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Stručnjakinja za pospremanje preporučuju da nekoliko puta tjedno pripazite na Komono i da ga se odmah riješite. Ali što je Komono? Ona koristi ovaj izraz kako bi opisala nedostatke kao što su bilješke, CD-i, razglednice i fotografije, reklamni letci, u prijevodu stvari koje se mogu brzo nakupiti i učiniti da naše sobe izgledaju kaotično.
U osnovi je vrlo jednostavno! Uz malo truda, koji u najboljem slučaju postaje redovita rutina, kaos u domu uopće ne izmiče kontroli. I dodatan plus je što se ne suočavate s teškim zadatkom da se osjećate preopterećeno jer bezbroj stvari labavo lete uokolo po stolovima, komodama i ladicama. Kondo preporučuje da to učinite brzo i intuitivno. Zapitajte se: “Je li mi ovo stvarno potrebno?”, a ako je odgovor “ne”, odmah bacite stvari.
Marie Kondo ima jednostavan trik kako spriječiti da stvari odu predaleko i u kuhinji uz metodu za održavanje kuhinje urednom. Kuhinja je tema za sebe. Puno je različitih stvari kojima se rukuje, a mogućnost stvaranja prljavštine i nereda ovdje je posebno velika. Ponekad jednostavno morate premjestiti sve s jedne radne ploče na drugu kako biste se nekako izborili za mjesto za kuhanje. Ali to nije ono što zamišljate kao lijepo iskustvo kuhanja i stoga Marie Kondo predlaže sljedeće.
Kondo preporučuje da ne ostavljate ništa na radnim pločama za urednu kuhinju. Vjerojatno je svatko ondje trajno stavio posuđe, bilo da je riječ o soli i papru, ulju ili čak sredstvu za pranje posuđa. Prema Marie Kondo, sve to treba pospremiti u posebne posude, a ne držati na kuhinjskoj radnoj ploči ili oko sudopera i štednjaka. Police i ormari s pregradama pravi su izbor za to. Definitivno promjena, ali isto tako mislimo da vrijedi pokušati.
najnovije
najčitanije
Zadar
HOTEL PINIJA
[FOTO] Poznati zadarski hotel obnovio dio svoje infrastrukture: ‘Radovi su bili zahtjevni i teški…’
Hrvatska
PERUŠIĆ
Novo ruho jezerca u Kvartama
Hrvatska
VELIKI ČETVRTAK
Molitve i simbolika Velikog četvrtka u gospićkoj katedrali
Hrvatska
PU LIČKO-SENJSKA
Divljao na cestama pa se još hvalio snimcima na društvenim mrežama. Brzinu vožnje povećavao i do pet puta od dozvoljene
Zadar
VELIKI PETAK
Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE