Nedjelja, 26. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jeste li čuli za Komono?

Metoda od 5 minuta Marie Kondo održava vaš dom urednim

Autor: Mija Dropuljić

26.11.2022. 08:05
Metoda od 5 minuta Marie Kondo održava vaš dom urednim

Foto: iStock

Nered se u vlastita četiri zida često širi brže nego što biste željeli. Pobijedite kaos jednostavnom metodom uklanjanja nereda Marie KondoVjerojatno ste se i vi našli u ovoj situaciji: čim se odlučite pospremiti, toliko ste sretni zbog urednog doma da u tom trenutku odlučujete kako više nikada nećete dopustiti da kaos zavlada. Ali svakodnevica se brzo uvlači, iznošena odjeća umjesto u košari za rublje završi na stolici, pisma i papirologija leže uokolo, a vi se ponovno spotičete o dječje igračke ili igračke za kućne ljubimce. Što bi trebalo pomoći? Ova jednostavna 5-minutna metoda koju je osmislila Marie Kondo!


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Marie Kondo (@mariekondo)


Stručnjakinja za pospremanje preporučuju da nekoliko puta tjedno pripazite na Komono i da ga se odmah riješite. Ali što je Komono? Ona koristi ovaj izraz kako bi opisala nedostatke kao što su bilješke, CD-i, razglednice i fotografije, reklamni letci, u prijevodu stvari koje se mogu brzo nakupiti i učiniti da naše sobe izgledaju kaotično.


U osnovi je vrlo jednostavno! Uz malo truda, koji u najboljem slučaju postaje redovita rutina, kaos u domu uopće ne izmiče kontroli. I dodatan plus je što se ne suočavate s teškim zadatkom da se osjećate preopterećeno jer bezbroj stvari labavo lete uokolo po stolovima, komodama i ladicama. Kondo preporučuje da to učinite brzo i intuitivno. Zapitajte se: “Je li mi ovo stvarno potrebno?”, a ako je odgovor “ne”, odmah bacite stvari.
Marie Kondo ima jednostavan trik kako spriječiti da stvari odu predaleko i u kuhinji uz  metodu za održavanje kuhinje urednom. Kuhinja je tema za sebe. Puno je različitih stvari kojima se rukuje, a mogućnost stvaranja prljavštine i nereda ovdje je posebno velika. Ponekad jednostavno morate premjestiti sve s jedne radne ploče na drugu kako biste se nekako izborili za mjesto za kuhanje. Ali to nije ono što zamišljate kao lijepo iskustvo kuhanja i stoga Marie Kondo predlaže sljedeće. 


Kondo preporučuje da ne ostavljate ništa na radnim pločama za urednu kuhinju. Vjerojatno je svatko ondje trajno stavio posuđe, bilo da je riječ o soli i papru, ulju ili čak sredstvu za pranje posuđa. Prema Marie Kondo, sve to treba pospremiti u posebne posude, a ne držati na kuhinjskoj radnoj ploči ili oko sudopera i štednjaka. Police i ormari s pregradama pravi su izbor za to. Definitivno promjena, ali isto tako mislimo da vrijedi pokušati.