Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Demineralizacija kostiju

Najbolja hrana za prevenciju osteoporoze

Autor: Šarlota Brnčić

08.11.2022. 07:53
Najbolja hrana za prevenciju osteoporoze

Foto: Foto Pexels

Može spriječiti ili odgoditi razvoj osteoporoze ako se jede svakodnevno



Osteoporoza je sustavna bolest koštanog sustava, karakterizirana niskom mineralnom gustoćom i pogoršanjem mikroarhitekture koštanog tkiva, s posljedičnim povećanjem lomljivosti kostiju uglavnom povezanim sa starenjem.


Posljedice su povećani rizik od prijeloma kralježaka, bedrene kosti, ručnog zgloba ili gležnja.


Prema novom istraživanju, postoji voće koje može spriječiti ili odgoditi demineralizaciju kostiju kod starijih žena: šljive i to posebice one sušene.




Njihovo uključivanje u prehranu može pomoći u zaštiti vaših kostiju usporavanjem procesa starenja, da vidimo kako.


Šljive poboljšavaju zdravlje kostiju


Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Advances in Nutrition pokazalo je da je konzumacija suhih šljiva povezana s manjim oksidativnim stresom i upalama te čini kosti puno jačima.


Točnije, otkriveno je da je jedenje oko 10 šljiva dnevno tijekom cijele godine poboljšalo mineralnu gustoću kostiju u podlakticama i donjem dijelu kralježnice proučavanih glodavaca.


Osim toga, jedenje 50 do 100 grama suhih šljiva dnevno tijekom šest mjeseci spriječilo je potpuni gubitak gustoće kostiju.


Potvrđuje prethodna istraživanja koja su već pokazala da dnevna konzumacija suhih šljiva može poboljšati gustoću kostiju kod žena u postmenopauzi.


Rezultati istraživanja mogli bi posebno zanimati žene starije od 50 godina, jer je vrlo vjerojatno da će im biti dijagnosticirana osteoporoza.


Zapravo, iako ljudsko tijelo neprestano radi na održavanju zdravlja kostiju, oko 40. godine života stare koštane stanice se razgrađuju brže nego što tijelo može proizvesti nove.


Srećom, šljive sadrže značajnu količinu važnih minerala, vlakana i fenolnih spojeva koji pomažu u borbi protiv utjecaja upale i oksidativnog stresa na tijelo.


Ipak, preporučuje se započeti s 3 suhe šljive dnevno da bi se tek postupno došlo do potrebnih 9-10.