Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prehrambeno ponašanje

Ne podcjenjujte boju tanjura u kojem poslužujete hranu, ona doista može napraviti razliku

Autor: Šarlota Brnčić

27.11.2022. 08:17
Ne podcjenjujte boju tanjura u kojem poslužujete hranu, ona doista može napraviti razliku

Foto: Pexels

Znamo, čak i oko želi svoj dio dok jedemo, ali može li vid doista utjecati na okus?



Kada poslužujemo jelo za stolom, vodimo računa o svakom detalju kako bismo impresionirali goste: primamljiv miris, okus i izbor tanjura. No, očito trebamo paziti i na boju tanjura.


Zapravo, čini se da boja tanjura u kojoj serviramo jela na neki način utječe na nepce najzahtjevnijih, pokazalo je novo istraživanje jedinstveno takve vrste.


U prošlosti su neka znanstvena istraživanja pokazala da miris i tekstura hrane mogu utjecati na percepciju okusa, ali još ništa nije rečeno o ostalim osjetilima.




Umjesto toga, istraživači sa Sveučilišta u Portsmouthu otkrili su da se čak i boja tanjura u kojem se poslužuje hrana može pokazati utjecajnim faktorom.


U eksperimentu je sudjelovalo 50-ak ljudi, podijeljenih u dvije skupine na zahtjevnije i manje zahtjevne.


Potom su svima poslužena ista jela, ali u crvenim, plavim i bijelim tanjurima.


Rezultati promatranja su pokazali da su najzahtjevniji ljudi bili pod utjecajem boje tanjura, posebice su jela servirana u crvenim i plavim tanjurima ocijenili slanima, a ona servirana u crvenim čak i kao neukusna.


U usporedbi s manje zahtjevnom skupinom (koja nije primjećivala nikakvu razliku), oni zahtjevniji pokazali su izrazito selektivno ponašanje u hrani što ih dovodi do ograničene prehrane: zapravo, ti ljudi imaju jaku odbojnost i teškoće u prihvaćanju mnogih namirnica, bilo da to su poznate ili potpuno nove namirnice.


Iz tog razloga, istraživanje usmjerava pozornost na prehrambeno ponašanje, prije svega demonstrirajući neviđenu korelaciju između percepcije boje i percepcije okusa: osim toga, pruža korisne informacije za najzahtjevnije osobe koje žele proširiti svoj gastronomski repertoar.