Foto: iStock
Čokoladno na kvadrat!
Nutella kruh odnosno poznata čokoladna zvijezda koju mnogi obožavaju, prava je blagdanska poslastica. Oduševljeni će biti i mali i veliki, a na vama je da se samo malo potrudite i uz nekoliko sastojaka uljepšate blagdanski stol.
Sastojci
- 280 ml mlijeka
- 30 g maslaca
- 450 g oštrog brašna
- 8 g kvasca
- 70 g šećera
- prstohvat soli
- 2 jajeta (razdvojiti žumanjak i bjelanjak)
- 200 g Nutelle
Priprema
Zagrijte mlijeko na laganoj vatri. Kada se zagrijalo, ugasite “vatru” i dodajte maslac. Kada se maslac otopio, ostavite smjesu sa strane da se ohlade.
U posudi umiješajte kvasac, brašno, šećer i sol.
Kada je mlijeko sobne temperature, dodajte ga u količini u tri četvrtine u mješavinu s brašnom te dodajte žumanjke i dobro umiješajte. Ako treba, dodavajte mlijeko dok se smjesa ne ujedini i ne postane lagano ljepljiva.
Na pobrašnjenu radnu plohu stavite tijesto i dobro ga gnječite rukama osam minuta. Ako primijetite da se lijepi, dodavajte brašno. Tijesto bi se trebalo “vratiti natrag” kada ga dotaknete prstom.
Kada ste to postigli, stavite ga u nauljenu posudu i pokrijte folijom. Ostavite da se diže u toploj prostoriji sat vremena odnosno dok se ne podupla veličinom.
Zatim ga ponovno mijesite minutu i podijelite na četiri jednaka dijela.
Uzmite jedan komad tijesta , a ostale komade ostavite prekrivene da spriječite njihovo isušivanje.
Razvaljajte ga na debljinu 2-3 mm, održavajući ga što kružnijim. Stavite ga na papir za pečenje i pomoću baze lima opružnog oblika od 22 cm napravite udubljenje s njegovim rubovima da biste stvorili krug.
Trećinu Nutelle rasporedite nožem da biste pokrili kružno područje (možda ćete morati staviti Nutellu u mikrovalnu pećnicu na 10 sekundi kako biste je prvo omekšali).
Razvaljajte još jedan komad tijesta iste debljine i položite ga na vrh prethodnog i kalupom za tortu označite krug i prekrijte ga drugom trećinom Nutelle. Ponovite to još jednom tako da završite s posljednjim slojem Nutelle na vrhu, a zatim razvaljajte posljednji komad tijesta i položite ga na vrh toga.
Položite bazu kalupa za tortu na vrh tijesta i izrežite oko njega kako biste uklonili višak tijesta. Koristeći malu okruglu šalicu ili čašu, označite središte kruha laganim kopanjem po njemu s rubom. Podijelite tortu na četvrtine i počnite rezati točkom noža na označenom krugu pazeći da krug ostane netaknut. Podijelite svaku od ovih četvrtina na 4 jednaka komada tako da završite sa 16 komada.
Uzmite dva komada tijesta, svako u jednu ruku i polako ga pletite u suprotnim smjerovima. Ponovite to sa preostalim komadima i polako “ušuškajte” rubove jedan ispod drugoga da dobijete okrugliji rub.
Kruh ostavite na hladnom mjestu prekriven folijom na 30-40 minuta ili dok se malo ne podigne. Ako ostavite na toplom mjestu, riskirate da se Nutella potpuno otopi.
Zagrijte pećnicu na 200 celzijusa. Kada kruh naraste, namažite ga žumanjkom i pecite 15-20 minuta ili dok ne postane zlatan, piše Sainsburys.
najnovije
najčitanije
Zadar
DHMZ
Danas promjenjivo oblačno, u Gorskom kotaru susnježica i snijeg
Zadar
(NE)OZBILJNA PROCJENA
Biloglav: Jedan dokument vrtimo iz godine u godinu
Županija
BROJKE
U ožujku nastavljen trend rasta zaposlenih u županiji
Županija
NEPRAVOMOĆNO
Kapović: USKOK me silom htio osuditi, ali nisu imali ni dokaza, ni svjedoka
Hrvatska
tiktok
Bidenova kampanja i dalje koristi TikTok iako mu vlada istovremeno prijeti zabranom
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA