Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

MAJA ŠABIĆ

Pobjednica pete sezone Masterchefa: "Sve se posloži kad istinski voliš ono što radiš"

Autor: Ana Braškić

31.12.2022. 08:33
Pobjednica pete sezone Masterchefa:

Foto: Luka Dubroja / Nova Tv

Od četvrtka navečer Hrvatska ima novog MasterChefa, odnosno MasterCheficu



Od četvrtka navečer Hrvatska ima novog MasterChefa, odnosno MasterCheficu. Titulu pobjednice pete sezone i novčanu nagradu od 200 tisuća kuna kući u Pulu odnijela je Maja Šabić.


U finalu je pokazala smirenost i fokus, a žiriju je predstavila pet sljedova posvećenih Istri. Osim u toplom predjelu gdje je njezina suparnica Lora Cepetić bila bolja te u glavnom jelu gdje su bile izjednače, u ostala tri jela Maja se pokazala boljom. Od samih audicija Maja je bila uvijek u zlatnoj sredini da bi pred kraj showa zablistala, a posebno su hvaljene bile njezine slastice.


Danas na Adventiranju kod kazališta


Prije prijave u MasterChef, Maja, koja je po struci ekonomistica, napustila je posao i odlučila se prekvalificirati za slastičarku.


Maja Šabić s mentorom Melkiorom Bašićem, Foto: Luka Dubroja / Nova Tv




Ova 37-godišnja Puljanka majka je dvojice sinova od kojih joj je odvajanje tijekom snimanja showa najteže palo. Maja je tek druga žena pobjednica MasterChefa u Hrvatskoj; prije nje to je uspjelo Ivi Pehar, a nadomak pobjede bile su Opatijka Srđana Jevtić i Gorana Milaković.


Maju Šabić danas možete susresti u Rijeci, na Adventiranju kod Kazališta gdje će pripremati ukusne kobasice s kupusom na trucku Kužinavanje u paru s Damirom Tomljanovićem.


Kako ste? Jeste se uspjeli odmoriti?


“Dobro sam, hvala na pitanju. Sad sam se već odmorila, prošlo je dosta vremena od zadnjeg snimanja pa sam napokon došla na svoje”, rekla je.


Kako je biti tek druga žena koja je odnijela pobjedu u hrvatskom Masterchefu?


“Jako laska, moram priznati. Biti tek druga Masterchefica u hrvatskoj inačici Masterchefa. Nisam ni sanjala takav ishod”, otkrila je.


Zašto ste se prijavili na Masterchef? Je li pobjeda odmah bila vaš cilj?


“Prvenstveno sam se prijavila radi znanja, željela sam upiti što više znanja. Prvi cilj mi je bio da uopće uđem u vilu, pa onda samo da ne ispadnem prva. Postala sam svjesna moguće pobjede tek kad nas je ostalo 5-6, do tada nisam razmišljala o pobjedi, nekako mi se činila predaleko”, ispričala je.


Edukacije i usavršavanje


Foto: Luka Dubroja / Nova Tv


Kako je bilo skrivati istinu da ste upravo vi pobjednica MC-a?


“Uuu, to je bilo teško. Znali su samo moji doma, i bilo je jako izazovno istrenirati klince da čuvaju tajnu, ali sam jako ponosna da smo uspjeli u tome”, ponosno je rekla.


Jeste li već ulaskom u Top 5 postali svjesni da biste mogli i pobijediti?


“Pa da, tek kad nas je ostalo tako malo, postala sam svjesna da sam jednako dobra kao i ostali kandidati i da je pobjedu mogao uzeti bilo tko od nas. Ove godine je konkurencija bila jaka, to nam je žiri puno puta rekao”, ispričala je.


Koga ste smatrali najvećom konkurencijom?


“Kad se taj krug suzio, svi smo si bili konkurencija. Doslovno su odlučivale sitnice i moglo se vrlo lako poskliznuti, samo ako ti taj dan, eto, nije bio tvoj dan. Mislila sam da će Tihomir dogurati malo dalje, Leo je otpočetka bio kandidat za finale, Lora isto tako, Matea…”, rekla je.


Jeste li već smislili na što ćete potrošiti osvojeni iznos?


“Moram priznati da nisam. Sigurna sam jedino da ću dio potrošiti na dodatne edukacije i usavršavanje, jer znanja nikad dosta. A za ostatak moram još dobro razmisliti”, kazala je.


Treba vjerovati u sebe


Maja Šabić i Lora Cepetić, Foto: Luka Dubroja / Nova Tv 


Što vam je bilo najteže dok ste bili u Masterchefu? Kako ste podnosili razdvojenost od sinova?


“Pa, najteže mi je bilo biti odvojena od obitelji. Mi nikad nismo bili razdvojeni dulje od nekoliko dana, tako da nam je svima to bio najveći izazov. Mogli smo se čuti jednom do dva puta na tjedan pa mi je to davalo neki unutarnji mir”, ispričala je.


Što ste sve naučili u showu, što s kulinarske, a što s organizacijske i ljudske strane?


“Jako puno sam napredovala u kulinarskom smislu, puno smo učili jedni od drugih, izmjenjivali recepte, ideje, iskustva. Ja sam inače dosta organizirana i smirena tako da mi je to bio samo dodatni plus.


S one ljudske strane, puno sam naučila o tolerantnosti i koliko je bitno poštovati i prihvatiti druge kandidate zajedno s njihovim navikama, osobnostima, karakterima. Naravno da ne možeš kliknuti sa svima na prvu, ali bitno je prije svega ostati čovjek”, otkrila je.


Koje ste savjete dobili od članova žirija?


“Da treba vjerovati u sebe, da trebaš voljeti ono što radiš jer se to automatski preslika i na tanjur. Trudila sam se upijati što više od njih i učiti na svojim i tuđim greškama, i naravno ne ponavljati ih”, rekla je.


Jeste li čitali komentare na društvenim mrežama? Upravo su vas uz Riječanina Lea Jurešića često spominjali kao favorita za pobjedu?


“Nemam baš puno vremena za čitanje svih komentara. Bilo je dosta poruka podrške i zahvalila bih svima”.


Smirena i fokusirana


Posljednje kuhanje, Foto: Luka Dubroja / Nova Tv


U odnosu na druge natjecatelje bili ste smireni i fokusirani. Je li možda baš to presudilo da dođete do finala i na kraju pobijedite?


“Pa, vjerojatno je. Dosta ljudi je komentiralo upravo tu moju smirenost i fokusiranost. Vjerojatno kombinacija toga dvoje, i možda životnog iskustva, bilo je to što je u konačnici donijelo prevagu”, ispričala je.


U kojim ste zadacima najviše uživali, a koji su vam bili najmanje dragi?


“Meni su svi zadaci bili jako zanimljivi, ali ako moram izdvojiti neki, onda su to kutija iznenađenja i timski izazovi”, priznala je.


Više ste puta naglasili kako vam je želja otvoriti slastičarnicu. Ostajete li pri tome ili ćete možda spojiti slano i slatko?


“Velika mi je želja otvoriti svoju slastičarnu i ostajem pri tome. Ali bih isto tako voljela ostati u »slanom«, kroz nekakve projekte. I tu već nešto imam u planu. Imam nekoliko ponuda na stolu tako da će se i to realizirati”, natuknula je.


Biste li možda voljeli surađivati s nekim od kandidata? S kime ste se najviše zbližili?


“Imamo i to u planu, već su neki projekti u planu. Najviše sam se zbližila s Tihomirom, Mateom, Lucijom, obojicom Luka, Leom, Lorom…”, rekla je.


Mama na puno radno vrijeme


Foto: Luka Dubroja / Nova Tv


Kakva jela, ako izuzmemo slastice, najradije pripremate?


“Volim sve pripremati, možda ribu i morske plodove ipak malo više. Volim istraživati i spajati nove okuse. Kad kuham klincima, onda smo ograničeni na nekoliko jela, i uvijek je borba oko povrća. Ali kada kuham za svoju dušu, onda si dam malo oduška”, otkrila je.


Možete li s nama podijeliti jedan recept iz Masterchefa?


“Izdvojila bih rižoto od cikle koji je dobio jako lijepe komentare žirija, to sam kuhala na audiciji za prolaz u MasterChef”, pohvalila se.


Jeste li se navikli na novostečenu popularnost? Prilaze li vam ljudi na ulici?


“Pa, na taj dio sam bila najmanje spremna, ili da kažem, nisam uopće bila spremna. Zasad mi je to sve simpatično, prilaze mi ljudi, čestitaju, žele se slikati”, ispričala je.


Što Maja radi kada ne kuha?


“Maja je mama na puno radno vrijeme prije svega, tako da nema baš puno slobodnog vremena. Ali kad ne kuham, volim se družiti s meni dragim ljudima. Kupam se u moru svaki dan, to je neki moj ritual. Kad ulovimo malo vremena, volimo otići u prirodu malo napuniti baterije”, kazala je.


Imate mali maslinik. Razmišljate li možda o kreiranju slastica s maslinovim uljem?


” Imam mali maslinik i to je moja mala oaza mira. Radila sam slastice s maslinovim uljem i baš mi se sviđaju te kombinacije. Jednom prilikom smo spajali čokoladu i razna mlada maslinova ulja i to je bilo odlično. Radili smo praline i smatram da bi to bio odličan proizvod za prezentiranje Istre”, otkrila je.


Sportsko-natjecateljski duh


Foto: Luka Dubroja / Nova Tv 


Dali ste otkaz i odlučili se prekvalificirati za slastičarku. Što je bilo ključno da se odlučite na takvu odluku?


“Slastice su moja velika ljubav i strast, pa je prekvalifikacija za slastičarku bila nekako logičan slijed. Htjela sam imati taj ‘papir’. Jednostavno me posao koji sam radila nije ispunjavao i osjećala sam kao da nisam dala sve od sebe, odnosno da mogu puno više”, otkrila je.


Bivša ste sportašica. Je li vam i to pomoglo da cijelo vrijeme imate natjecateljski duh?


“Cijeli život se bavim sportom i otuda taj natjecateljski duh i želja za natjecanjem. Mene osobno to gura naprijed i daje mi neku posebnu draž. Samo onaj tko je prošao kroz neki sport to može razumjeti”, priznala je.


Kako ćete dočekati Novu? Tko je zadužen za kuhanje novogodišnjeg ručka?


“Mislim da ću Novu dočekati kod kuće, ništa posebno, vjerojatno u pidžami na kauču. Imam jedan poslovni angažman za doček u podne tako da će mi baš prijati biti kod kuće na toplom”, rekla je.


I za kraj, želja za sljedeću godinu?


“Jedina želja mi je da su svi moji zdravi! Što se tiče ovog poslovnog dijela, htjela bih realizirati otvaranje svoje slastičarnice, ali ne sumnjam u to jer se sve posloži kad istinski voliš ono što radiš”, poručila je.