Srijeda, 22. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zanimljiva online radionica

Prekid intimne veze donosi emotivnu bol

Autor: Jana Šolman

15.03.2023. 12:48
Prekid intimne veze donosi emotivnu bol

Foto: PixabayPovodom obilježavanja 21. Tjedna mozga na Sveučilištu u Zadru, Studentsko savjetovalište i Odjel za psihologiju održali su zanimljivu online radionicu naziva »Zašto prekid intimne veze boli?«.


Radionicu su vodile dvije studentice psihologije, Martina Ušljebrka i Mirta Zvonka Škugor, pod mentorstvom sveučilišnih profesora s Odjela za psihologiju, Krešimira Prijatelja i Arte Dodaj.


Sudionici su imali priliku upoznati se s relevantnim istraživanjima o povezanosti prekida intimne veze s načinom na koji ga mozak procesuira i doživljava te s drugim zanimljivim informacijama iz područja biološke psihologije o mozgu nakon prekida intimne veze.
– Gotovo se svaka osoba barem jednom u životu susrela s neugodnim događajem uzrokovanim prekidom veze. Bilo kakav prekid ljubavne veze ili smrt voljene osobe može izazvati emocionalnu bol te je to sasvim normalna reakcija na takve događaje. U raznim kulturama emocionalna bol se opisuje u terminima fizičke boli, što ukazuje na to da ljubavni prekid može doista biti bolan, kazala je Martina Ušljebrka, voditeljica radionice, dodavši kako razni istraživači sugeriraju da se neuralni mehanizmi koji odgovaraju fizičkoj ozljedi javljaju i kod emocionalne boli.


Ova uzbudljiva radionica predstavila je sudionicima razne aspekte doživljaja prekida intimne veze, kao što su slomljeno srce, evolucija socijalne boli, važnost socijalne podrške, ljubav kao ovisnost i mnoge druge. Sudionici su imali priliku postavljati pitanja i aktivno sudjelovati u ovom događaju, što je zasigurno obogatilo njihovo iskustvo.


– Imamo želju za vođenjem još neke radionice u skoroj budućnosti, a također planiramo se prijaviti na ovogodišnji program stručnog skupa »Dani seksualnosti«, koji se održava krajem ovog mjeseca, kako bismo mogli ponovno provesti ovu istu radionicu, poručile su Škugor i Ušljebrka, voditeljice ove radionice.