Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vibrantna boja i okus

Riža s kurkumom i češnjakom: paše uz brojna jela, a izvrsnog je okusa

Autor: Lucija Sučić

16.02.2023. 07:32
Riža s kurkumom i češnjakom: paše uz brojna jela, a izvrsnog je okusa

Foto: iStock

Također je poznata kao bliskoistočna riža ili indijska riža



Riža s kurkumom, također poznata kao bliskoistočna riža ili indijska riža, često je jelo u mnogim dijelovima svijeta.


Vibrantnu boju bliskoistočna riža dobiva začina kao što su annatto, šafran i kurkuma. Kurkuma je veoma bitan sastojak u indijskoj kuhinji, te sadrži širok spektar prednosti za zdravlje.


Kod ovog recepta jedna od ponajboljih stvari je ta što je riža spremna za jelo u svega 20 minuta, te će vam pritom biti potreban samo jedan lonac (ili dublja tava).




Uz to, jednostavna je za napraviti, a puna je arome u svakom zalogaju. Svestranost je također veliki plus jer paše uz brojna jela.


Sastojci


  • 2 žlice neslanog maslaca ili kokosovog ulja
  • pola luka srednje veličine
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • 370 g basmati riže ili riže dugog zrna
  • 700 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • sol i papar po ukusu

Priprema


Maslac otopite na srednjoj vatri, te mu dodajte luk i češnjak koji ste prethodno usitnili, te ih pirjajte oko jednu do dvije minute ili dok ne zamirišu.


Dodajte kurkumu u prahu i promiješajte da se sjedini. Zatim umiješajte rižu dok zrna ne budu ravnomjerno obložena i lagano tostirana.


Potom, dodajte temeljac, sol i papar. te pomiješajte da se sjedini i pustite da prokuha.


Poklopite, smanjite vatru i pirjajte 15 minuta.


Kada je riža kuhana, uklonite ju s vatre i ostavite sa strane oko 5 minuta prije nego što rižu promiješate vilicom.


Dodatni savjet


Bitan savjet o kuhanju i pripremanju riže s kurkumom jest: isperite rižu prije kuhanja


Pranje riže pomaže u uklanjanju viška škroba iz zrna riže, što sprječava njihovo lijepljenje tijekom procesa kuhanja.


Postoje dva načina za ispiranje riže: jedan je da ju stavite u cjedilo i ispirete pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra.


Druga je mogućnost isprati rižu u zdjeli, što može biti učinkovitije jer tijekom cijelog procesa možete vidjeti koliko je voda mutna. Jednostavno dodajte veliku količinu vode tako da prekrije rižu, promiješajte ju prstima, a zatim izlijte vodu.


Ponovite ovaj postupak dok voda ne postane bistra, potpuno ju ocijedite u cjedilu i to je to, vaša riža je spremna!