Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kraljica deserata

Sacher torta bez maslaca: reinterpretacija originalnog recepta

Autor: Šarlota Brnčić

18.02.2023. 09:00
Sacher torta bez maslaca: reinterpretacija originalnog recepta

Foto: Pixabay

Rezultat je isti, no sadrži više korisnih sastojaka za vaše zdravlje



Umjesto maslaca, u receptu možete pronaći kukuruzno ili rižino ulje: rezultat je isti kao i originalni, ali s više korisnih sastojaka za zdravlje jer su zasićene masnoće maslaca zamijenjene višestruko nezasićenim masnoćama biljnog ulja, saveznicima srca.


To vam omogućuje da u ovom kolaču uživate kao u ukusnoj iznimci unutar zdrave prehrane, čak i na dijeti.


Lagana Sacher torta sadrži nekoliko važnih sastojaka, prije svega tamnu čokoladu, čiji su pozitivni učinci danas već općepriznati.




Saznajte kako napraviti ovaj primamljivi kolač i iskoristite blagodati za svoje tijelo.


Sastojci:


  • 75 g tamne čokolade
  • 60 g žumanjaka
  • 90 g bjelanjaka
  • 50 g kukuruznog ili rižinog ulja
  • 65 g brašna
  • 20 g šećera u prahu
  • 70 g granuliranog šećera
  • 1 prstohvat soli

Za nadjev:


  • 150 g kompota ili džema od marelica bez šećera

Za glazuru:


  • 100 g tamne čokolade
  • 50 ml poluobranog mlijeka

Priprema: Zagrijte pećnicu na 170-180°. Nasjeckajte tamnu čokoladu, a zatim je otopite na vodenoj kupki.


Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjke stavite u zdjelu čistu od ostataka masnoće.


Žumanjke tucite s 20 g šećera u prahu i prstohvatom soli dok ne postanu svijetli, nabubreni i pjenasti, oko 10 minuta.


U ovom trenutku polako dodajte ulje i ponovno promiješajte.


Dodajte otopljenu čokoladu, mora biti topla, ne prevruća ni prehladna, miješajte kuhačom.


Sada dodajte prosijano brašno i pažljivo promiješajte.


Umutite bjelanjke, a kada počnu bijeliti malo po malo dodavati 70 g šećera i dalje mutiti dok se ne dobije čvrsta i sjajna smjesa.


Prvu žlicu bjelanjaka sjediniti sa čokoladnom smjesom te miješati da smjesa bude tečnija.


Sada spojite ostatak bjelanjaka sa smjesom i to laganim pokretima od vrha prema dolje, pomažući si lopaticom i nastojeći da se smjesa ne rastavlja.


Izliti u nauljen i pobrašnjen kalup, promjera oko 20-22 cm, a peći oko 40 minuta.


Izvadite i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi izvaditi iz kalupa. Vodoravno prepolovite biskvit.


Prvu ploču namazati džemom od marelica, drugom zatvoriti tortu pa namazati i površinu.


Pripremite čokoladnu glazuru: zagrijte mlijeko i kad skoro prokuha maknite s vatre, dodajte prethodno samljevenu čokoladu, dobro miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.


Prelijte tortu glazurom i stavite ju u hladnjak dok se glazura ne stegne.