Foto: Pixabay
Rezultat je isti, no sadrži više korisnih sastojaka za vaše zdravlje
Umjesto maslaca, u receptu možete pronaći kukuruzno ili rižino ulje: rezultat je isti kao i originalni, ali s više korisnih sastojaka za zdravlje jer su zasićene masnoće maslaca zamijenjene višestruko nezasićenim masnoćama biljnog ulja, saveznicima srca.
To vam omogućuje da u ovom kolaču uživate kao u ukusnoj iznimci unutar zdrave prehrane, čak i na dijeti.
Lagana Sacher torta sadrži nekoliko važnih sastojaka, prije svega tamnu čokoladu, čiji su pozitivni učinci danas već općepriznati.
Saznajte kako napraviti ovaj primamljivi kolač i iskoristite blagodati za svoje tijelo.
Sastojci:
- 75 g tamne čokolade
- 60 g žumanjaka
- 90 g bjelanjaka
- 50 g kukuruznog ili rižinog ulja
- 65 g brašna
- 20 g šećera u prahu
- 70 g granuliranog šećera
- 1 prstohvat soli
Za nadjev:
- 150 g kompota ili džema od marelica bez šećera
Za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 50 ml poluobranog mlijeka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 170-180°. Nasjeckajte tamnu čokoladu, a zatim je otopite na vodenoj kupki.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjke stavite u zdjelu čistu od ostataka masnoće.
Žumanjke tucite s 20 g šećera u prahu i prstohvatom soli dok ne postanu svijetli, nabubreni i pjenasti, oko 10 minuta.
U ovom trenutku polako dodajte ulje i ponovno promiješajte.
Dodajte otopljenu čokoladu, mora biti topla, ne prevruća ni prehladna, miješajte kuhačom.
Sada dodajte prosijano brašno i pažljivo promiješajte.
Umutite bjelanjke, a kada počnu bijeliti malo po malo dodavati 70 g šećera i dalje mutiti dok se ne dobije čvrsta i sjajna smjesa.
Prvu žlicu bjelanjaka sjediniti sa čokoladnom smjesom te miješati da smjesa bude tečnija.
Sada spojite ostatak bjelanjaka sa smjesom i to laganim pokretima od vrha prema dolje, pomažući si lopaticom i nastojeći da se smjesa ne rastavlja.
Izliti u nauljen i pobrašnjen kalup, promjera oko 20-22 cm, a peći oko 40 minuta.
Izvadite i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi izvaditi iz kalupa. Vodoravno prepolovite biskvit.
Prvu ploču namazati džemom od marelica, drugom zatvoriti tortu pa namazati i površinu.
Pripremite čokoladnu glazuru: zagrijte mlijeko i kad skoro prokuha maknite s vatre, dodajte prethodno samljevenu čokoladu, dobro miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
Prelijte tortu glazurom i stavite ju u hladnjak dok se glazura ne stegne.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Crna Kronika
PU ZADARSKA