Foto: Freepik
Izuzetno je lagana za napraviti
Ova osvježavajuća, hrskava i ukusna salata od kvinoje sadrži mnogo svježeg povrća te je izuzetno lagana za napraviti.
U njoj možete uživati doma ili ju ponesti sa sobom na posao, te ju isto tako možete jesti samostalno ili ju pak poslužiti kao prilog.
Sastojci
- 180 g nekuhane i prethodno isprane kvinoje
- 0,5 l vode
- 1 konzerva slanutka, ispranog i ocijeđenog
- 1 srednji krastavac
- 1 srednja crvena paprika
- 1 mala glavica crvenog luka
- 1 vezica peršina
- 60 ml maslinovog ulja
- 60 ml soka od limuna (od 2 do 3 limuna)
- 1 žlica crvenog vinskog octa
- 2 češnja češnjaka
- ½ žličice fine morske soli
- papar i sol po želji
Priprema
Kvinoju skuhajte u vodi tako da ju pustite da zakipi na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite vatru da lagano ključa. Kuhajte bez poklopca dok kvinoja ne upije svu vodu, otprilike 15 minuta, smanjujući vatru kako vrijeme odmiče kako bi lagano krčkala. Maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta kako bi se raširila.
U velikoj zdjeli pomiješajte slanutak te krastavac, papriku, luk i peršin koje ste prethodno nasjeckali.
U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, ocat, zdrobljeni ili naribani češnjak i sol te miješajte dok se dresing ne sjedini, a zatim ostavite sa strane.
Nakon što se kvinoja malo ohladila, dodajte je u veliku zdjelu sa nasjeckanim povrćem i sve skupa prelijte preljevom. Miješajte dok se smjesa potpuno ne sjedini.
Začinite paprom po ukusu i po potrebi dodajte još prstohvat soli. Za najbolji okus ostavite salatu da odstoji 5 do 10 minuta prije posluživanja.
Poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi. Dobar tek!
najnovije
najčitanije
Košarka
Košarka
VIDEO Beogradska arena pljeskom dočekala Tonija Kukoča. Na utakmici bio i Dino Rađa
Novosti
U rimskom zatvoru
Papa oprao noge zatvorenicama
Zadar & Županija
ugovori za 16 projekata
Bolnici za ortopeiju Biograd sredstva za poboljšanje usluga
Sport
Golden fight
Zadarski borci Reljić i Ražov nastupaju u Zagrebu
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Zadarska Svrdlovina poput talijanskog Nebbiola!
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA