Foto: Pexels
Krumpir je među najpopularnijim povrćem za stolom, vrlo lako se kombinira uz bilo koji recept i ukusan je na bilo koji način da se pripremi. Bogat je kalijem, vitaminom C i složenim ugljikohidratima, a također je valjani saveznik protiv dijabetesa, protuupalan i energetski.
Međutim, postoje određeni slučajevi u kojima bi krumpir mogao biti vrlo otrovan za naše tijelo.
Zapravo, krumpir može sadržavati velike količine toksičnih glikoalkaloida kao što su solanin i čakonin, koji se nakupljaju uglavnom u zelenim, proklijalim i oštećenim krumpirima, kao i u njihovoj koži.
Zbog toga je vrlo važno obratiti pozornost na njihovo čuvanje i izbjeći stvaranje otrovnih tvari koje krumpir ne bi učinile jestivijim. Pogledajmo zajedno koji krumpir još možete jesti bez brige za svoje zdravlje, a koji biste trebali izbjegavati.
1. Smijete li jesti proklijali krumpir?
Kao što se i očekivalo, krumpir sadrži solanin, otrovnu tvar čija se koncentracija povećava kada je krumpir zelen ili nikne i koja može uzrokovati probleme poput povraćanja, vrtoglavice ili bolova u crijevima.
U ovom slučaju govorimo o intoksikaciji solaninom koja u pravilu nastaje nakon prekomjerne konzumacije krumpira i koja u najtežim slučajevima uzrokuje gubitak svijesti, poremećaje moždanih, dišnih i srčanih funkcija.
2. Kako prepoznati otrovne krumpire
Najprije treba baciti krumpire s puno klica, osobito ako su duže od 1 cm. Međutim, ako krumpir ima samo nekoliko malih izdanaka, nema opasnosti za naše zdravlje i možete ih bezbrižno rezati i pripremati krumpir kao i obično.
Drugo, znak visoke koncentracije solanina je zelena boja krumpira i u tom slučaju ga je bolje ne konzumirati.
Konačno, pri višim koncentracijama glikoalkaloida, jela od krumpira također mogu imati gorak okus.
3. Kako minimizirati rizike
Kako biste izbjegli moguće trovanje solaninom, važno je pripaziti na čuvanje krumpira i pridržavati se nekih mjera opreza:
- krumpir treba čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu
- stari, zeleni ili jako proklijali krumpir i kore ne smije se konzumirati
- oni koji žele konzumirati i kore moraju birati svježi krumpir bez vidljivih oštećenja
- mala djeca ne smiju jesti neoguljen krumpir
- voda u kojoj se kuhao krumpir ne smije se ponovno koristiti
- redovito mijenjajte ulje za prženje krumpira
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Crna Kronika
PU ZADARSKA