Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zeleniji jelovnik

Tajne prehrane povrćem, koje pomažu vašem nepcu i zdravlju

Autor: Šarlota Brnčić

09.01.2023. 07:55
Tajne prehrane povrćem, koje pomažu vašem nepcu i zdravlju

Foto: Pexels

Savjeti za sve ukuse te kako postići uravnoteženiju prehranu



Uvođenje dovoljne količine voća i povrća u vašu svakodnevnu prehranu prvi je korak da tijelu osigurate pravu količinu vlakana, mineralnih soli i vitamina koji su neophodni za dobrobit uma i tijela.


Ipak, nije uvijek lako s obzirom na ritam svakodnevnog života i malo vremena kojeg imamo (zbog lijenosti ili stvarne nemogućnosti) za pripremu uravnoteženih i zdravih obroka, stoga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta i trikova za prehranu povrćem i voćem, čak i ako ga baš ne volite ili ne želite jesti.


Kako biste dnevni jelovnik učinili “zelenijim” i obogatili prehranu povrćem bez žrtvovanja okusa i uz minimalan utrošak vremena, isprobajte ove trikove:




1. Koristite prirodne arome


Možete koristiti velike količine prirodnih aroma kao što su češnjak i ljutika, po mogućnosti pečene ili kuhane.


To je najjednostavniji način da hrani date okrugao, gotovo “mesnati” okus, uživajući u potpunosti blagotvorna svojstva ovog povrća poznatog kao prirodnog antiupalnog, antivirusnog i antifungalnog sredstva.


2. Banana, kakav resurs!


Čak i ako ne želite izbaciti sva jaja iz priprema vaših slastica, osobito slatke i zgnječene banane svakako su još jedan koristan način da smanjite njihovu potrošnju.


U kombinaciji s praškom za pecivo ili sodom bikarbonom, zgnječena banana vašem će desertu dati istu mekoću i slatkoću.


3. Crni grah i keksi


Naizgled neobičan par, a zapravo vrlo ukusan i koristan za povećanje unosa biljnih proteina u svakodnevnoj prehrani.


Prije nego što zavrnete nosom na samu pomisao da pire od mahunarki kombinirate s keksima, isprobajte ga kod kuće tako da u uobičajeno biskvitno tijesto dodate nekoliko žlica.


Rezultat će vas pozitivno iznenaditi.


4. Značaj aromatičnog bilja


Naviknite se da za aromatiziranje jela koristite aromatično bilje, umjesto maslaca, ulja, vrhnja i slično.


Nadalje, miješanjem začina i bilja otkrit ćete svemir iznenađujućih i uvijek novih okusa i mirisa koji će oduševiti sva nepca.


5. Čili papričica, senf i balzamični ocat


To su tri najaromatičnija i najukusnija začina koja se mogu zamisliti.


Nadalje, čili papričica savršen je sastojak za unos kapsaicina, alkaloida koji može potaknuti metabolizam.


S druge strane, sjemenke gorušice su bogate selenom i magnezijem, prirodnnim protuupalnim sredstvima.