Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Oprezno

Upozorenje stručnjaka: Ovakav krumpir može biti otrovan

Autor: A.Š.

26.02.2023. 16:43
Upozorenje stručnjaka: Ovakav krumpir može biti otrovan

Foto: Pixabay



Mnogi gotovo svakodnevno na svom meniju imaju krumpir, a kako i ne bismo kad je to jedna od namirnica s kojom možemo raditi raznovrsna jela. Međutim, i s krumpirom treba biti oprezan jer ako se ne skladišti dobro, konzumacija može izazvati gadne probleme.


Kada se predugo ostavi u skladištu, krumpir može početi nicati pa se mnogi pitaju je li ga sigurno jesti. S jedne strane, neki smatraju da je proklijali krumpir savršeno siguran za jelo, sve dok uklonite klice. S druge strane, mnogi upozoravaju da je proklijali krumpir otrovan i uzrokuje trovanje hranom – a potencijalno čak i smrt, prenosi portal Healtline


Proklijali krumpir sadrži više razine glikoalkaloida točnije solanina, koji mogu imati toksične učinke kod ljudi ako se prekomjerno konzumiraju. Konzumacija proklijalog krumpira tijekom trudnoće također može povećati rizik od urođenih mana.


Kako je naveo njemački Savezni institut za procjenu rizika solanin je otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru. On će promijeniti okus krumpiru, ali je i opasan za zdravlje ljudi pa tako može dovesti do tegoba poput mučnine, povraćanja, dijareje te bolova u želucu.


Odbacivanje klica, zelene kore i nagnječenih dijelova krumpira, kao i njegovo prženje, može pomoći u smanjenju razine glikoalkaloida, ali potrebna su dodatna istraživanja. Do tada, odbacivanje proklijalog ili zelenog krumpira može biti najsigurnija stvar, savjet je stručnjaka.