Četvrtak, 1. prosinca 2022

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ISTRAŽIVANJE

Zar će nas do ovoga dovesti mobiteli?

Autor: Novi list

07.11.2022. 19:55
Zar će nas do ovoga dovesti mobiteli?

Foto: TollFree ForwardingGrbav, nizak, s prilično malim mozgom i zgrčenim dlanovima: tako će čovjek izgledati za tisuću godina. Bit će doslovno deformiran zbog pretjeranog korištenja tehnologije. Ovo je zaključak istraživanja koje je naručila američka tvrtka TollFreeForwarding i koje je stvorilo 3D model čovjeka budućnosti – Mindy predstavlja ženu koja nije nimalo atraktivna  prema sadašnjim mjerilima, javlja Il Corriere della Sera.


Utjecaj tehnologije


Tehnologija je duboko izmijenila  naše živote: povećala je produktivnost, omogućila nam da naučimo nove vještine, učinila nas povezanijima, barem virtualno, ali istovremeno utječe na naše zdravlje jer kontinuirano povezivanje kroz zaslon računala, pametnog telefona, tableta ima posljedice na držanje tijela odnosno posturu, na ponavljajuće pokrete, na naše psihofizičko stanje i dugoročno, kao što se uvijek događalo u evoluciji vrste, to će dovesti do posljedica te će čovjek postati drugačiji nego što je danas.


Pogrbljenost


Grba je jedan od elemenata koji najviše upada u oči i posljedica je mnogobrojnih sati koje provodimo gledajući u zaslone računala ili pametnih telefona, a problem je već danas donekle prisutan. Leđa će postupno izgubiti svoju liniju “S” kako bi se približila krivulji “C”, ili grbi, s glavom ispred osi zdjelice upravo zbog te sklonosti savijanju preko elektroničkih uređaja. “Satima gledajući u mobitel opterećuje se vrat što djeluje loše na kralježnicu. Kao rezultat toga, mišići vrata moraju uložiti dodatni napor u podupiranje glave”, rekao je Caleb Backe, stručnjak za zdravlje za TollFreeForwarding. Pogrbljena ramena već su danas stvarnost pa ne čudi da će za tisuću godina grba biti anatomski aspekt koji predstavlja prilagodbu  digitalnom dobu.Foto TollFreeForwarding.com


Ipak, najvjerojatnije ljudi budućnosti neće biti baš poput Mindy, jer su kod nje anatomske promjene prenaglašene. Međutim, prototip Mindy, iako provokativan, želi istaknuti kamo nas tehnologija vodi. Zbog toga već danas trebamo tražiti ravnotežu i vrijedi pogledati što riskiramo. Mora se reći da to nije prvo istraživanje koje pokušava predvidjeti kakva će biti evolucija čovjeka. Govorilo se o cyber muškarcima s ogromnim očima ili bićima s većim mozgovima i manjim spolnim organima.