Petak, 24. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kako realizirati svoje ciljeve?

Vježbanje u 2023.: kako se uistinu držati ove novogodišnje odluke?

Autor: Mija Dropuljić

08.01.2023. 08:06
Vježbanje u 2023.: kako se uistinu držati ove novogodišnje odluke?

Foto: iStock

Nova godina može biti u znaku vježbanja. Evo i kakoJedna od najčešćih novogodišnjih odluka vezana je za fizičke aktivnosti. Želimo biti aktivniji, baviti se više i češće fizičkim aktivnostima, prakticirati vježbanje i pri tome, naravno, učvrstiti tijelo i izgubiti višak kilograma. No, koliko god je ta odluka popularna, to je ujedno i ona koja najčešće padne u vodu. 


Nakon blagdanskog pretjerivanja u hrani i piću te manjka kretanja, najčešće prvih dana siječnja donesemo odluku da budemo aktivniji. Pred sebe stavimo ambiciozan cilj ispunjen raznim fizičkim aktivnostima – trčanje, teretana, pilates, planinarenje… Nema čega se ne nađe na njemu. 


Nažalost, koliko god plan u teoriji bio fantastičan, najčešće se dogodi da padne u vodu. Donosimo par savjeta kako da ove godine to ne bude slučaj. 


Budite realni
Vodeći problem kod ove novogodišnje želje je što često nismo realni. Htjeli bi odmah i sad, prvih tjedana pretrpamo raspored s raznim aktivnostima te uskoro postanemo umorni i gubimo motivaciju. Stoga budite realni sa svojim ciljevima. 


Pronađite aktivnost u kojoj ćete uživati


Nisu sve fizičke aktivnosti za svakoga. Često se dogodi da odustanemo od svoje novogodišnje odluke jer prakticiramo vježbanje koje ne volimo. Vježbanje nije samo teretana i trčanje. Vježbanje je i vožnja biciklom, rolanje, planinarenje, ali i duge šetnje nakon posla. Brojni fitness centri nude razne fizičke aktivnosti – boks, aerobik, ples, pilates, joga, ples na svili… Opcije su brojne i nemojte se bojati isprobati razne aktivnosti dok ne pronađete onu u kojoj ćete uživati. 


Neka se vježbanje prilagodi vašem životu


Preko noći nećete mijenjati svoje navike niti način života. Ako donesete drastične rezove i odluke, često se dogodi da nas nove navike šokiraju i od njih brzo odustanemo. Uvodite promjene postepeno. To znači da vježbanje prilagodite svom načinu života. Korak po korak će ono postati sastavni dio vašeg života. 


U početku nemojte pretjerivati


U prvom mjesecu često znamo biti nabrijani i zacrtamo si da ćemo svaki dan vježbati – bez iznimke! Uvrstite vježbanje za početak dva do tri puta tjedno. Dane između ako želite možete popuniti dužim šetnjama. 


Nagradite se


Nakon što ste si postavili realne ciljeve, potrebno je i sebe nagraditi nakon što dio njih ostvarite. To može biti nova odjeća za trening, ali i večera u omiljenom restoranu. Ono što je bitno je da ste svjesni da tijekom te aktivnosti slavite svoje ostvarene ciljeve. 


View this post on Instagram

A post shared by Alexia Clark (@alexia_clark)Vježbajte u društvu


Vježbati u društvu prijateljice ili partnera odlična je motivacija. Međusobno ćete se podizati i poticati na više, ali i slaviti zajedničke ciljeve. 


Budite blagi prema sebi


Čak i oni najaktivniji među nama prolaze teške dane kada nam se jednostavno ne da. Budite blagi prema sebi – nemojte taj dan trenirati. Ništa se neće dogoditi ako preskočite jedan trening.