Foto: Pexels
Također je bogat i beta-karotenom
Sladak okus bagremovog meda prati blago gorkast naknadni okus. Miris i okus koji karakteriziraju proizvod su delikatni i imaju dašak vanilije.
Zahvaljujući svojim organoleptičkim i okusnim karakteristikama djeluje kao zaslađivač koji se koristi umjesto šećera.
Zahvaljujući prisutnosti flavonoida, bagremov med ima važna antioksidativna svojstva koja mogu donijeti zanimljive blagotvorne učinke za zdravlje organizma.
Također je bogat beta-karotenom: tvari koja je povezana s važnim antioksidativnim djelovanjem sposobnim za promicanje ispravnog rada mozga i očuvanje zdravlja kože.
Poznato je po svojim antimikrobnim svojstvima, a djeluje tako da proizvodi i otpušta male količine vodikovog peroksida, kiseline koja ubija bakterije napadajući njihove stanične stijenke.
Posebno je učinkovit protiv Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa, dva soja bakterija otpornih na antibiotike i odgovornih za kožne infekcije i neke respiratorne poremećaje.
Stoljećima se koristi i u liječenju rana. Zahvaljujući sinergijskom djelovanju antioksidativnih i antibakterijskih svojstava, može ubrzati proces zacjeljivanja rana sprječavajući kolonizaciju bakterija i nastanak infekcija.
Bagremov med, primijenjen lokalno, ima snažno protuupalno djelovanje na kožu, smanjuje opseg edema, potiče razvoj novih krvnih žila i potiče pravilnu hidrataciju kože, ublažavajući tegobe povezane s ranom.
Zahvaljujući prisutnosti vitamina i antioksidativnih tvari, lokalna primjena bagremovog meda postaje dragocjeno rješenje u borbi protiv kožnih problema.
Konkretno, odgađa pojavu bora, ublažava upale kože i smanjuje prisutnost ožiljaka, mrlja i manjih opeklina na koži.
Sirovi, organski bagremov med pomaže u ublažavanju tegoba koje pogađaju probavni trakt. Vjeruje se da smanjuje stupanj kiselosti u želucu.
Dodatak žličice čistog bagremovog meda u toplu vodu zajedno s limunovim sokom proizvodi alkalizirajući učinak pogodan za održavanje stabilnog stupnja kiselosti idealnog za dobrobit želuca.
Bagremov med potiče sitost, osobito ako se pomiješa s vodom ili mlijekom. Pomaže zadovoljiti želju za slatkim čime se smanjuje potreba za konzumiranjem grickalica tijekom dana.
Nadalje, ova varijanta meda stimulira metabolizam djelujući kao pomoćno sredstvo u programima mršavljenja.
najnovije
najčitanije
Zadar
"TESTOSTERON"
Najbolja suvremena poljska komedija stiže u Zadar
Hrvatska
IZBORI
HDZ i koalicijski partneri predali DIP-u liste: Vjerujemo da je naš program najbolji
Zadar
TURISTIČKA SLIKA
Gastrofestivali mamac za goste u predsezoni
Zadar
"Umirovljenici zajedno"
Za dostojanstven život umirovljenika, bez kopanja po smeću
Nogomet
TRENER HAJDUKA
Karoglan: Za nas su tri boda imperativ
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE