Foto: Adam VIDAS
Iako dio gostiju očekuje da će u Zadru moći na ulici pojesti ono što i kod kuće, uvijek postoji i značajan dio onih koji žele probati i specijalitete zemlje u kojoj provode odmor – a u Zadru to još uvijek ne mogu naći
Dok su se ove zime i proljeća vodile brojne rasprave o statusu pizze unutar bistroa i objekata za pripremu i prodaju brze hrane, s dolaskom sezone se sve to, po svemu sudeći, zaboravilo i pizze i pizzete nude se na svakom koraku.
Slična je situacija i u zadarskim objektima brze prehrane gdje većinu ponude čine pizze, sendviči i različiti burgeri te ćevapčići kao i pržena riba ili lignje. S ovima potonjima, na žalost, uglavnom počinje i završava ponuda koja se makar donekle može nazvati autohtonim kulinarskim proizvodom, koji se prilično utapa u šarenilu (a zapravo sivilu) angloameričke brze hrane.
Određene maštovitosti ipak postoji u pripremi sendviča u kojima se ponegdje pojavljuju domaći proizvodi poput pravog pršuta, maslina, šokola ili slanih srdela. Na žalost, kako su nam kazali u jednom “fast foodu” gdje su pokušali u ponudu uvesti i komišku pogaču, zbog komplicirane i skupe pripreme s jedne, a slabog interesa gostiju, s druge strane, morali su ovih dana od toga odustati. Stranci nisu bili uopće zainteresirani, a domaći tek povremeno, tako da se feta pogače od slanih inćuna u šugu od pomidora više ne nalazi u ponudi.
Sve nam ovo pokazuje da je još potrebno mnogo rada na gastronomskoj edukaciji i gastronomskoj promidžbi. Koliko god dio gostiju, sasvim prirodno, očekivao da će u Zadru moći na ulici pojesti ono što i kod kuće, uvijek postoji i značajan dio onih koji žele probati i specijalitete zemlje u kojoj provode odmor. No, teško je od njih očekivati da ujedno znaju i koji su to.
Još je najbolja situacija u ponudi palačinki koje se često prodaju s marmeladama i pekmezima od domaćeg voća: smokava, kupina, marelica i drugog. Slane poslastice iz našeg područja trebat će, očito, još malo pričekati.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Treća i Četvrta liga
Briševu piripala golijada, »petarde« u četvrtom rangu
Hrvatska
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovu trgu: Što ne otvorimo Pantovčak pa nek’ se ljudi šeću do ureda Milanovića?
Scena
OSCAROVSKI FILM
U Japanu prikazan “Oppenheimer”, uz upozorenja i nelagodu u Hirošimi
Zadar
HOTEL PINIJA
[FOTO] Poznati zadarski hotel obnovio dio svoje infrastrukture: ‘Radovi su bili zahtjevni i teški…’
Hrvatska
PERUŠIĆ
Novo ruho jezerca u Kvartama
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE