Županjska Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije radi naa još jednom vrijednom projektu, a ovoga puta riječ je o promociji tradicionalne hrane. Projekt je vrijedan pet miijuna kuna, a njime bi se potaknula sve važnija vrsta turizma koja u naš kraj privlači goste željne autohtone hrane – gastroturizam.
Ana Zubčić, voditeljica projekata međunarodne suradnje AGRRA-e napominje kako tradicionalna hrana tisućama godina igra glavnu ulogu u tradiciji i folkloru ovog podneblja predstavljajući osnovni dio naše kulturne baštine. Napominje kako su u Agenciji uvidjeli važnost tradicionalne hrane i kulture na ovom području gdje su tradicija, kulturna baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni:
Produljenje turističke sezone
– Lokalna kuhinja i lokalni proizvodi mogu potaknuti inovacije i promociju te u konačnici osigurati razvoj na regionalnoj i globalnoj razini. Iznad svega, mogu doprinijeti poboljšanju turističke ponude. Upravo iz tog razloga AGRRA je u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Zadarske županije napisala i dobila projekt kojem je krajnji cilj osnaživanje gastronomskog turizma s naglaskom na tradicionalnu hranu i stare recepte koji padaju u zaborav – napomije gospođa Zubčić, dodajući kako povezivanje gastronomije i turizma pomaže brendiranju odredišta, ali i u promicanju održivog turizma kroz očuvanje vrijedne kulturne baštine:
Čuvanje kulinarske baštine
– Tradicionalnoj hrani, receptima i metodama pripreme jela prijeti rizik nestajanja zbog sve veće globalizacije i internacionalizacije tržišta hrane. Zbog toga će se u sklopu projekta izvršiti opsežno istraživanje kulinarske baštine, recepata i starih metoda pripreme jela kako bi se spriječio njihov zaborav. Europski turisti vole iskusiti lokalnu kulturu kroz autentičnu kuhinju i lokalno stanovništvo te zbog toga hrana ima veliku ulogu u izboru i planiranju samih putovanja. Iz tog razloga će se tijekom projekta izraditi staze kulinarske baštine na kojima će turisti moći isprobati tradicionalnu hranu ovih krajeva. Također, uredit će se tri tradicionalne kuhinje, po jedna u svakoj partnerskoj zemlji, kroz koje će se različitim tečajevima kuhanja promicati kulinarska baština ovog područja – pojašnjava voditeljica međunarodnih projekata.
Odobrena EU sredstva
Ističe kako je projekt »EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA« sufinanciran je iz programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.
– Ukupna vrijednost projekta je 710.946,94 eura, a odobrena EU sredstva su 604.304,89 eura. Nositelj projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, a partneri su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-Neretvanske županije – Kanton, Općina Tivat i Zadarska županija – saznajemo u AGRRA-i.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
tiktok
Bidenova kampanja i dalje koristi TikTok iako mu vlada istovremeno prijeti zabranom
Hrvatska
PREGOVORI
HDZ-ov Marko Milić demantira: “Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade sa DP-om”
Rukomet
Priznanje Zadru 2013
Marko Sudinja i Vice Lušić u reprezentaciji mlađih kadeta
Županija
DARIVANJE KRVI
Čak 60 uspješno odrađenih darivanja krvi i 1.800 eura donacije za obrovačku obitelj Marinković
Nogomet
BIVŠI NAPADAČ
Mijatović: Real treba produžiti ugovor Modriću na godinu dana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA