Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

JANEZ BRATOVŽ Slovenski kuhar uvršten na San Pellegrinijev popis 50 najboljih održao kulinarsku radionicu u Zadru

23.02.2019. 17:30
JANEZ BRATOVŽ Slovenski kuhar uvršten na San Pellegrinijev popis 50 najboljih održao kulinarsku radionicu u Zadru


Gost kuhar subotnjeg Zadar Cooking Classa, projekta zadarske agencije Terra u okviru kojeg se od studenog prošle godine od jednog pa do nekoliko puta tjedno na lokaciji Madijevaca 10 održavaju kulinarske radionice s tim da su predavači uglavnom poznati kuhari, bio je Janez Bratovž. Riječ je o jedinom slovenskom kuharu uvrštenom na San Pellegrinijev popis 50 najboljih kao i vlasniku ljubljanskog restorana „JB“ koji je prošle godine uvršten na prestižnu listu top 10 najboljih restorana u Europi. Bratovževe specijalitete odlikuje nevjerojatna preciznost i profinjenost, kako ga znaju opisati gastro stručnjaci, a ta su dva epiteta išla i uz niz delicija koje je jučer Bratovž prezentirao okupljenima.
– Odlučio sam se za bakalar, teleći kotlet, školjke, brancin kao i još neke namirnice koje ćemo pripremati na neke nove načine, rezimira chef i istovremeno pokazuje kako se to radi.
A među prvim jelima je delicija od bakalara, za tu priliku pripremljenog u malim kuglicama, prženim zalogajčičima u kojima su odmah po pripremi svi prisutni uživali.
Spretan u svom poslu Bratovž je nastavio u istom tonu, demonstrirajući vrlo pažljivo kako se pripremaju spomenute namirnice, kombinirajući ih s, očekivano, nekim za ovo podneblje raritetnijim začinima/prilozima među kojima su se našle i specifične japanske bakterije, što svakako nije čest slučaj.
Organizatori događanja naglašavaju da su se sve prijavnice za sudjelovanje na tom satu kuhanja brzo rasprodale, da su sudionici itekako bili svjesni tko dolazi, upoznati s Bratovževom reputacijom.
Jedan od profesionalaca koji je došao na tečaj je bio i Ranko Milić, kuhar iz Šibenika. Kulinarstvom se bavi 12 godina, kako kaže, ne propušta priliku za edukaciju pa ga je zato i privukao Zadar Cooking Class.
– Čuo sam za Janeza Bratovža, za njegovu reputaciju stoga se nisam puno dvoumio i došao sam u Zadar. Sviđa mi se ova koncepcija rada jer je neusporedivo bolje ovako uživo gledati kako se pripremaju jela nego to čitati u kakvoj kuharici, naglasio je šibenski kuhar.
Iz Šibenika je na sat kuhanja stigla i Lucija Radovčić. Ona, kako nam je objasnila, nije profesionalna kuharica no kako radi u kuhinji zanima ju kuhanje te je odlučila doći.
– Već neko vrijeme pratim Zadar Cooking Class i evo ovo je prva prilika koju sam imala da dođem i budem i ja dio tog programa. U obitelji su mi svi ili kuhari ili slastičari pa stoga i ja nastojim ići njihovim stopama i naučiti nešto novo, a kako vidim upravo to je danas ovdje na programu, zaključuje Radovčić.