Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

25. DANI MASLINE

Maslinarski marendin već godinama u srcu Zadrana

Autor: Đurđa Baljak

29.04.2023. 11:08
Maslinarski marendin već godinama u srcu Zadrana

Foto: Đurđa Baljak



Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije započela je s »25. Međunarodnim danima masline Zadar 2023«, a svečano otvaranje programa upriličeno je jučer u Gradskoj loži gdje su dodijeljena i godišnja priznanja »Dana masline Zadar«.


Pored toga, u suradnji s »Ligom protiv raka Zadar« i Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom Zadar, održana je na Narodnom trgu i humanitarna akcija »Maslinarski maredin«, kojom su se skupljali novčani prilozi za kupnju popratnih instrumenata za dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika Opće bolnice Zadar.


Tradicionalno varivo


Organizatori su priredili vođene degustacije maslinovih ulja kako bi posjetitelji mogli naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija bilo je donirano štićenicima Centra za rehabilitaciju iz Sv. Filipa i Jakova.




Pored degustacije maslinovog ulja i klapske pjesme, posjetitelji su imali priliku uživati u varivu. Tradicionalno jelo, još iz liburnskog razdoblja, za ovu prigodu pripremao je poznati zadarski kuhar Renato Kraljev s učenicima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole.


– Pripremili smo varivo od slanutka, orze, čičvarde, leće, pancete, mrkve, kapule, češnjaka, soli i začinskog bilja. Ujutro je sudjelovao cijeli razred, a nakon toga je ostalo nas nas šest. Pripremljeno je oko 200-tinjak porcija. Došlo je dosta domaćih ljudi, ali zainteresirani su i turisti zato što su se naši građani vjerojatno već naviknuli na ovakvu hranu, pa nisu bili toliko iznađeni.


Pored hrane, poslužujemo i vino vinarije Kraljevskih vinograda, kazao nam je simpatični Luka Ožaković, dok je Benito Pucar, predsjednik Organizacijakog odbora manifestacije, prethodno, najavio sudjelovanje vinara Zadarske županije, koji su i dosad redovito podupirali ovakve humanitarne akcije.


Dok su učenici Hotelijersko- turističke i ugostiteljske škole Zadar na štandu posluživali posjetiteljima varivo i vino, istodobno je u Gradskoj loži održano svečano otvaranje i proglašenje najboljih maslinara iz Zadarske županije.


Nagrađeni


Voditeljica programa bila je Tamara Šoletić, zadarska kazališna i televizijska glumica. Godišnja priznanje »Stanka Ožanića« uručeno je prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu, dok je priznanje »Uzornom maslinaru« uručeno Dariju Discoridu i Željku Dešpoji.


Priznanje »Maslinarsko srce« dobio je Ante Lulić za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu, dok je priznanje »Maslinarska nada« dobio Marin Paić za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju na Sveučilištu. »Zlatno Maslinarsko pero« otišlo je u ruke Milana Vukovića za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva.


Posebna priznanja dodijeljenja su Nedjeljku Jusupu, Marijanu Tomcu, Renatu Kraljevu, Anti Peraiću i Filipu Ercegu za doprinos organiziranju »Dana masline«.


Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županija i Grad Zadar. Suorganizatori su Zavod za javno zdravstvo Zadar, Općina Pašman, Turistička zajednica Općine Pakoštane i Sveučilište u Zadru, dok su partneri Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar i Narodni muzej Zadar.